A mosható pelenkák mosásának alapjai

Hasznos infók Mosipelus Pelustisztítás

Az amerikai Real Diaper Association weboldalán találtam egy nagyon egyszerű, mégis működő és pelusbarát leírást arról, hogyan is kell mosni a pelusokat. A mosás egy rendszeresen felmerülő kérdés, amelyre sajnos általános választ nem fog tudni adni senki sem – azonban az alapokat érdemes tudni, és később a saját peluskészletünk és a mosógépünk megismerésével tökéletesíteni a lépéseket, amelyek a következők:

 1. Távolítsd el a kakit

  A legfontosabb, hogy a kakis pelusokból mindenképp a lehető leghamarabb dobd ki a kakit a WC-be, és meleg vízzel (opcionálisan marhaepe szappan segítségével) a lehetőségekhez mérten tisztítsd meg a pelust. A pisis pelenkákat elég a csapnál, vízben kiöblíteni. Ezután az előkezelés után mehet minden a pelusszennyesbe – maximum 3 napra!

 2. Öblítsd ki a pelusokat a főmosás előtt (opcionális!)

  Jó hír: ez a lépés a problémamegoldásban segít, vagyis egy átlagos, jól működő peluskészlet esetén, amit amúgy is öblítve tettél a gyűjtővödörbe, nincs is rá szükség. A mosás előtti plusz öblítést akkor érdemes bevetned, ha gyakran tapasztalod, hogy a pelusok mosás után sem „tiszta” illatúak, vagy jelentősen romlik a nedvszívásuk, illetve: meleg nyár van, télen melegszik a vödör a padlófűtés miatt, vagy a pelusok sokat álltak. Ha ezek bármelyike fennáll, érdemes egy 30-40 fokos, 20-30 perces előmosást indítanod, amely lehet az öblítő programod, vagy a gyors program a gépen. Ez a lépés nem kötelező, de a fenti esetekben segíthet egy kis extra szeretetben részesíteni a pelusaidat. (Arra figyelj, hogy a centrifuga sebessége ne lépje túl a megengedett, 800-as fordulatszámot!)

 3. Mosd ki a pelusokat

  Érdemes legfeljebb 3 naponta elindítani egy pelusmosást, vagy ha kisebb a géped: akkor, amikor már nagyjából 3/4-ig meg tudod tölteni a dobot pelenkákkkal. Fontos, hogy a pelusok tisztulását segíti a mosás közbeni egymáshoz dörzsölődés és az, ahogy forognak a dobban, így még ha bele is fér, akkor sem érdemes túltömni a gépet. Mindenképp meleg vízzel (50-60 fok) moss, kemény víz esetén adj a mosáshoz több mosószert vagy vízlágyítót, és a mosószer lehetőleg pelus- és bababarát legyen. Sem a túl sok, sem a túl kevés mosószer nem jó, tapasztald ki, nálatok mennyi kell ahhoz, hogy a pelusok tiszták és jó illatúak legyenek.

 4. Öblíts a mosás végén

  A legtöbb Magyarországon kapható mosógép alapból öblít a program végén, így plusz öblítésre nincs szükség. Ha azonban arra gyanakszol, hogy a pelenkában felgyűlő mosószerek irritálják a babád bőrét (mert a pelusba érkező pisi feloldja őket például), akkor érdemes beiktatni egy extra öblítést. (Ez sok gépen egy gombnyomással hozzáadható az alap programhoz, nem kell emiatt külön elindítani semmit.) Fertőzés és ammóniamentesítés esteén is ajánlott egy plusz öblítés a pelusmosás végére – egyébként nincs feltétlenül szükség rá.

 5. Szárítsd meg a pelenkákat

  A legjobb, ha a napon tudsz teregetni, kihasználva a nap extra folttisztító erejét, de természetesen a lakásban is megszáradnak a pelusok. Szárítógépben lehetőleg csak a nedvszívó betéteket, belsőket, stb. szárítsd, a PUL-nak és a gumiknak a külsők/zsebik/AIO-k esetében nem annyira tesz jót (ha muszáj, alacsony fokozaton és alkalmanként szárítózd az ilyesmit).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük