5 dolog, amit sokan elrontanak a mosható pelenkázás kezdetén

Hasznos infók Mosipelus

Van néhány alapvető hiba, amelyet könnyen elkövet egy kezdő, de lelkes mosipelus használó. Most sorra vesszük ezeket és ahhoz is adok néhány tippet, hogyan kerüld el, hogy beleess ezekbe a csapdákba.

1. Egy márka mellett teszik le a voksukat

Könnyű egy adott márka nagyobb, gondtalannak beállított kezdőcsomagjába vagy épp kényelmes(nek tűnő, pl.: tépőzáras) megoldásaira azt mondani, hogy: nekem ez kell, ez lesz a nekem való! Viszont sajnos a mosipelus olyan, mint a ruha: fazonja van, és apró kis trükkjei, amelyek csak használat közben derülnek ki igazán. Ráadásul a baba alkata is változik, így az a pelus, amelybe az elején még bőven bele kell híznia, később kedvenccé válhat, vagy épp fordítva: a cuki mintájú, de combban eleinte kissé szoros pelenka tökéletesen passzolhat, amikor járni kezd a baba és lemozogja a combhurkákat.

TIPP: amikor elkezdesz mosható pelusozni, 2-3 márka 4-5 pelenkáját válaszd ki, teszteld, és az eredmények alapján bővítsd a készleted, mivel így nem csak a költésgeket minimalizálhatod, hanem a bosszúságot is.

2. Nem mernek használt pelust venni

Elsőre furcsának tűnhet használtan megvenni egy pelust, de mivel remekül fertőtleníthetőek, így ha jó állapotúak, igazából szuper spórolási lehetőséget jelentenek, ráadásul így már kifutott mintákat is meg lehet kaparintani. Ha van rá keret, persze szívesen megveszi az ember újonnan a boltból, de használt pelusokat is nézegetve akár sokkal olcsóbban is meglesz a mosis készlet.

TIPP: ha bizonytalan vagy, nem fognak-e átvágni, olvasd el használt pelenka vásárlási útmutatónkat, illetve tanuld meg a folttisztítás csínját-bínját, hogy adott esetben egy olcsó, de itt-ott foltos betétet is magabiztosan vásárolj meg a készletedbe.

3. Elutasítanak egyszerű (de kényelmetlennek tűnő) megoldásokat

Sokan az eldobható pelenkához hasonlítható egyszerűség miatt gondolkodnak AIO (all in one) pelusokban vagy akár a zsebesekben, de vitathatatlan tény, hogy a legköltséghatékonyabb és legjobban variálható készletek külsőkből (vagy a külsőknél valamivel drágább csónakosból kiegészítő csónakkal) és tetra pelusból, prefoldból vagy betétekből állnak. A külsők legnagyobb előnye, hogy teljesen testre (azaz babára) szabható, mit teszel bele és gyorsan szárad, így télen is viszonylag kis készlettel lehet működtetni egy hatékony mosis háztartást.

TIPP: tetra pelusból válaszd a jó minőségűt (például XKKO, IKEA), mert a “csomag” nem lesz sokkal nagyobb mint egy rosszabb minőségű tetrával, de időben jóval tovább bírja. Ha érdekel, hogyan lehet a sima, betétformán kívül másmilyenre is hajtogatni, itt olvashatsz róla.

4. Nem tesztelik eléggé a pelust

Egy mosipelust feladhatsz rosszul, lehet bele túl gyenge betétet tenni, és még vagy ezer oka lehet annak, hogy ázik.

TIPP: Mielőtt kidobod (jobb esetben eladod), add rá a babára legalább 3-4 alkalommal, különböző variációkban, más betéttel, tetrával, stb., és csak azután mondd ki rá a végső ítéletet.

5. Általánosítanak: “a mosipelus nem működik”

Szögezzük le: nincs olyan, hogy “a mosipelus”. annyiféle fazon, típus, árkategória van, hogy szinte 100%-ra mondanám: minden babára van olyan, ami beválik. A másik, amit szerencsére ritkábban látok, hogy az elején néha túl sokat vár az ember a mosipelustól. Alapvetően azt szoktam mondani, hogy egy pelenkának körülbelül 3 órát kell bírnia, akkor találtad meg, mi a nektek való megoldás – és ennek az eldobhatók esetében is szempontnak kell lennie, hiszen nagyjából ennyi időnként érdemes kicserélni a pici pelusát, ha meg akarjuk előzni a fertőzéseket, a kipirosodó popsit és az egyéb kellemetlen tüneteket.

TIPP: próbálj, kérj kölcsön más mosis anyukáktól, kölcsönözz klubból – szánj rá néhány hetet, hogy megtudd: melyik a neked való mosis megoldás!

+1 Hatalmas csomagot csinálnak a babára

Sok évnyi mosható pelenkázás után kijelenthetem: nem kell különösebben potrohosra csinálni a baba popsiján a pelust ahhoz, hogy sokat bírjon! Minél kisebb a baba, annál inkább törekedj a csinos, kicsi csomagra – és bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez a peluson múlik, nekem az a tapaszalatom, hogy legalább 80%-ban a betét az, amitől egy pelus nagy lesz vagy kicsi. Minden anyagnak más a tulajdonsága, hogy vastagságához képest mennyit tud felszívni – nekem eddig a Thirsties kenderes pelenkabetét volt az, amelyik ahhoz képest, milyen vékony, elképesztő mennyiségekkel birkózott meg. Nagyjából 1-1,5 éves korig az 1-es méret simán elég (a 2-es hatalmas), és szükség esetén egy pamut turbózóval vagy más, vékony réteggel kiegészítve simán bír 3 óránál többet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük