Szódabikarbóna, mosószóda, nátrium-perkarbonát (vagyis: perkarbi) – Mi a különbség ezek között?

Hasznos infók Kiemelt Low impact life

Szódabikarbóna, mosószóda, nátrium-perkarbonát. Nagyon sok félreértés övezi a címben szereplő anyagokat. Nem csoda, hiszen gyakorlatilag mind fehér por, amelyet a környezettudatos háztartásról szóló cikkek lelkesen emlegetnek mint olcsó csodaszereket. Nem mindegy azonban, melyiket mire használjuk, melyik változatukat vesszük le a polcról – így most egy kis hobbivegyész-lecke következik 🙂

Szódabikarbóna  NaHCO3

Mi is ez pontosan? A szódabikarbóna hivatalos nevén: nátrium-hidrogén-karbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.

Hogy néz ki? Nagyon finom szemcsés, fehér por, íze enyhén sós.

Mit érdemes tudni róla? A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel, ezért pezseg, ha ecettel vagy citromsavval kevered. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Létezik belőle étkezési, de amennyiben csak a háztartásban szeretnéd használni, jóval nagyobb kiszerelésben és sokkal olcsóbban megvásárolhatod a háztartási verzióját.

Milyen más neveken találod még meg? Magyarul a legtöbbször csak simán szódabikarbóna néven található a boltokban.

Angolul ez a baking soda – ez nem azonos a sütőporral!

Mire használhatod?

 • A szódabikarbóna az egyik legsokoldalúbb háztartási tisztítószer:
 • Vízzel pasztát képezve jól oldja a zsíros szennyeződéseket. (Ha szükséges, hagyd állni! A csempéről is leszedi az odafröccsent zsíros foltot.)
 • Az odaégett lábasok tisztára súrolásában is segít – szórj a lábas aljára szódabikarbónát, önts rá forró vizet, várj, súrolj – ismételd, amíg tiszta nem lesz a lábas.
 • Melegvizes oldata jó zsíroldó, így a nem súrolható felületek tisztításában is segít.
 • A hűtőben egy tálkába téve segít eltüntetni a kellemetlen szagokat.
 • Finomszemcsés arcradírként is alkalmazhatod https://www.fleurdelin.hu/blog/hasznalsz-e-borradirt
 • És még a lábad puhításában is segít: https://www.fleurdelin.hu/blog/szexi-labfej

Hol lehet beszerezni? Kis kiszerelésű, étkezési célú változatát a legtöbb élelmiszerboltban, hipermarketben megtalálod. Nagyobb kiszerelésben háztartási boltokban, bioboltokban és a Zöldboltban tudod megvásárolni.

Környezettudatos tipp: ha tudod, válassz papír csomagolásút a műanyag zacskós helyett!

Mosószóda Na2CO3

Mi is ez pontosan? A mosószóda nem más mint nátrium-karbonát, amely a szénsav nátriumsója, képlete Na2CO3. Ez egy foszfátmentes, a természetben is előforduló környezetbarát tisztítószer és mosószer.

Hogy néz ki? Szilárd, fehér, apró szemcsés por. Vízben jól oldódik, vizes oldata lúgos kémhatású.

Mit érdemes tudni róla?

Elsősorban tisztításra, vízlágyításra használják. Ha nem oldódik fel rendesen a mosógépben, a ruhák szálait karcolhatja. A gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, használata után pedig a természetben lebomlik.

Ruhák mosásásánál keverhető más környezetbarát mosószerekkel, adhatunk a mosáshoz szódabikarbónát (szagtalanít) és nátrium-perkarbonátot (fehérít) is.

Milyen más neveken találod még meg?

Angolul sodium carbonate néven kereshetsz rá.

Mire használhatod?

 • Sokoldalú általános tisztítószer, amely használható mosáshoz (a csomagoláson található adagolás szerint – nem kell sok belőle!), takarításhoz.
 • Mivel a csempén, járólapon fátyolos réteget képezhet, érdemes utána egy citromsavas áttörléssel újra fényessé tenni a felületet.
 • Mosogatáshoz is használható, ekkor azonban érdemes ecettel átöblíteni az edényeket, hogy ne maradjon rajtuk a már említett, foltos-fátyolos réteg.

Hol lehet beszerezni?

Drogériákban és a Tescóban, Auchanban megtalálható, nagyobb kiszerelésben bioboltokban és a Zöldboltban keresd.

Nátrium-perkarbonát (perkarbi) 2 Na2CO3 · 3 H2O2

Mi is ez pontosan? Egy aktív oxigénes vegyület, amely a hidrogén-peroxid erejével fehérít.

Hogy néz ki? Nagyobb szemcsés, fehér por, amely leginkább a mosóporhoz hasonlít.

Mit érdemes tudni róla? Klórmentesen, a hidrogén-peroxidból származó aktív oxigén segítségével fehérít, foltmentesít, így a Hypo környezetbarát alternatívája. Jó zsíroldó, bomlási sebessége függ a hőmérséklettől (magasabb hőfokon gyorsabban bomlik, így foltmentesítéshez érdemes maximum 50 fokos vízben hagyni kihűlni a ruhákat.) Töményen is használható, pépként, viszont sokáig a ruhán hagyva roncsolhatja a textilszálakat.

Amennyiben oldatként használjuk tisztításra, például fugák fehérítésére, érdemes frissen készíteni, mert gyorsan elbomlik, és onnantól csak mosószóda-oldatunk van.

Milyen más neveken találod még meg?

Oxigénes fehérítő

Aktív oxigénes fehérítő

Foltsó

Folttisztító só

Fehérítő só

Angolul: sodium percarbonate, rövidítve: SPC

Mire használhatod?

 • Mosható pelenkák ammóniamentesítése, mélytisztítása
 • Pelenkák fehérítése, enyhe fertőtlenítése
 • Folteltávolítás
 • Penészfoltok eltávolítása (akár előkékből is – a mintát nem szedi ki, csak a foltot!)
 • Mosáshoz adva ruhák fehérítése

Hol lehet beszerezni?

Vegyiárut árusító boltokban (akár kimérve is), a Zöldboltban és bioboltokban is megtalálod.Az Azúrban kimérve is árulják. Ha nem ismeri az eladó, érdemes más nevein is rákérdezni, mert sokszor kiderül, hogy “az mégis van”.

Tipp: érdemes minél “tisztábban” beszerezni, sok bolti folttisztító só csak részben tartalmaz nátrium-perkarbonátot, ennek azonban alacsonyabb így a hatékonysága mint a tiszta vegyületé.

2 thoughts on “Szódabikarbóna, mosószóda, nátrium-perkarbonát (vagyis: perkarbi) – Mi a különbség ezek között?

 1. Üdvözletem!
  A Nátrium-perkarbonát használható továbbá üvegek fertőtlenítésére (házi sörfőzés, hidegen eltett ivólé stb.). Ehhez 1 kávéskanál perkarbi kell 1 liter vízbe, összekeverés után az üveget alaposan összerázni, üveget fejjel lefelé elhelyezni, hogy ki tudjun folyni a maradék folyadék, 1-3 óra száradás után használható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük