Mosás ekcémára hajlamos bőrnél: Naturis mosószer és öblítő (termékteszt)

Kipróbáltuk! Low impact life

Egy kórházi tartózkodás során az ottani, erős mosószer kihozta az amúgy is érzékeny bőrű babánknál az ekcémát. Hiába adtak rá krémet, tudtam, az önmagában kevés lesz, hiszen annyi mindennel érintkezik a bőre: a ruhákkal, az ágyneművel, a pelusokkal. Így itthon a szokásosnál is “mentesebb” mosószert kellett találnom – szerencsére nemrég hallottam a Naturis mosószerekről, amelyeket most ki is próbáltam a babaholmikkal – beleértve a pelenkákat is.

Mit tartalmaz a Naturis mosószer?

Az összetevő lista kellően rövid: 5-10% anionos felületaktív anyagok, nátrium-klorid, bórax, illatszerek, tartósítószerek (nátrium benzoát).

Az illatszerek és a tartósítószerek miatt természetesen a kifejezetten ezekre érzékenyeknél előfordulhat allergiás reakció, de nálunk még különösen érzékeny bababőr nem okozott problémát a mosószer, amely a REACH rendelet szerint nem minősül veszélyes anyagnak. 

Mit nem tartalmaz a mosószer?

Mióta komolyabban figyelem a mosószercímkéket, vannak szavak, amelyeknél egyből teszem is le az adott készítményt. Szerencsére ez a mosószer átment ezen a teszten, felsorolni is sok, mi minden nincs benne:

  • klórmentes
  • enzimmentes
  • szilikonmentes
  • parabénementes
  • foszfátmentes
  • SLS mentes
  • nincs benne optikai fehérítő

Külön kiemelném, hogy összetevőit tekintve ez a mosószer alkalmas a mosható pelenkákhoz is!

Hogy teljesített nálunk a Naturis mosószer?

Nagy érdeklődéssel vágtam bele a Naturis néhány hetes tesztelésébe. Bevallom, én nem úgy tesztelek, hogy kétszer mosok vele, majd írok egy blogposztot, hanem megvárom, amíg szinte az egész flakon elfogy, hiszen ennyi mosás kell ahhoz, hogy kiderüljön: tényleg mos-e?

Adagolását tekintve nagyon gazdaságos mosószernek tartom, az átlagos mosáshoz (pl. babaruhák) 1 kupakkal, a pelenkákhoz 2 kupakkal tettem, így nagyon lassan fogyott a flakon tartalma. Vegyesen mostam vele színeseket, fehéreket is, szürkülést utóbbiaknál sem tapasztaltam. Mivel nem vagyok az a foltkezelőfajta, így tényleg kemény terepen kellett dolgoznia, és néhány többnapos sütőtökfoltot leszámítva mindent szépen kihozott, vagyis pont annyira mos, mint bármely más mosószer, amit használni szoktam.

Amiért külön szerettem, hogy nincs erős, markáns illata, így frissnek éreztem azokat a pelenkákat is, amelyeket öblítő nélkül mostam és azoknál a ruháknál sem nyomta el az illatot, ahol Naturis öblítőt vagy más öblítőt tettem mellé. Mivel nem szeretem az illatkavalkádot, így mindig olyan mosószert keresek, amely önmagában minimális illattal rendelkezik, így könnyebb az öblítő vagy mosóparfüm használatával vagy épp mellőzésével a nekünk megfelelő illat beállítása.

Bevált-e a problémás bőr mellett?

Ahogy a bevezetőben is írtam, a kisfiam ekcémás bőre miatt kezdtük el használni a Naturist, és nagy örömmel tapasztaltam, hogy a piros foltok szépen eltűntek, a szárazság megszűnt és újra pihe-puha lett a bőre. Az ő ruháihoz nem tettem öblítőt, mert a babaruhákhoz és a pelenkákhoz nem szoktam, viszont a felnőtt ruháknál azt is kipróbáltam, és az én, szintén érzékny bőröm sem reklamált 🙂 Abszolút sikertermék lett nálunk!

Újravásárolnám-e a terméket?

Mivel összességében nagyon jó mosószert ismertem meg, így azt mondanám: igen. Mellette szól, hogy magyar üzemben, hazai recept alapján készítik és az 1 literes kiszerelés ára 650 Ft, így a környezetbarát mosószerek között mindenképp olcsónak mondható. Átlagos használat mellett nálunk már több mint egy hónapra elégnek bizonyult – és tényleg meg lehet fogadni a címkén található adagolási útmutatót, nem kell belőle sok.

Hol lehet beszerezni: a Naturis webshop már készülőben, de addig is a https://www.facebook.com/naturishu Facebook oldalnak írt üzenetben tudtok tőlük rendelni 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük