Gyapjú külsők használata – hogyan lesz a külsőd bevetésre kész?

Hasznos infók Mosipelus Puppi

Nemrég együttműködhettem a Puppi céggel a tájékoztató anyaguk magyarra fordításában, így én is nagyon sokat tanultam a gyapjú pelenka használatáról. Mivel sokakat megrémít elsőre a gyapizás, így most összeszedem a legfontosabb tudnivalókat – hátha kevésbé tűnik hatalmas feladatnak. Nem az, tényleg 🙂 Megmutatom!

Megérkezett a gyapim! Mi a teendő?

Ha megérkezett a vadiúj gyapjú külsőd, nézegesd, simogasd, szeretgesd meg – nagyon jó barátok lesztek! A legtöbb gyártó azt írja, a külső előkezelés nélkül is megfelelő lesz, azonban a legtöbb esetben érdemes egy picit tennünk azért, hogy biztosan pozitív élmény legyen az első gyapi használat.

A külsőt kézmeleg vízben öblítsd ki – ehhez használhatsz balzsammentes sampont vagy hagyományos szappanreszeléket. Ez utóbbit több gyapjú pelus gyártó is forgalmazza, ők elsősorban ezt a gyengéd, de hatékony tisztítószert javasolják mind a gyapik tisztításához, mind a lanolinozáshoz. Semmiképp se használj ruhákhoz készült gyapjú mosószert, mert azt kifejezetten ruhákhoz találták ki, ahol nem cél a nedvességzáró tulajdonság megőrzése, sőt… szóval szinte garantáltan ázni fog velük a pelus.

A kimosott gyapit nem szabad gyömöszölni, kicsavarni. Ehelyett nyomkodd ki, majd én azt szoktam csinálni, hogy leterítek egy törölközőt a földre (lehetőleg valamilyen sötét színűt, mert sok gyapi ereszti a színét), és abba óvatosan belecsavarom a gyapit, feltekerem, és így kinyomkodom belőle a víz nagy részét. Ha csak 1 gyapit mosok, akkor úgy szoktam, hogy a törölköző több száraz részére is ráteszem és megismétlem ezt a feltekerős-nyomkodós műveletet, hogy a törölköző minél több vizet kiszívjon a pelusból.

Ezután választhatjuk, hogy megszárítjuk (ez akár 2 nap is lehet), vagy egyből megkezdjük a lanolinozást. Bár a gyapit érdemes szárazon lanolinozni, ha az elején türelmetlenek vagyunk, mehet nyirkosan is a lanolin-kúra.

Hogyan kell lanolinozni a gyapjú pelenka külsőt?

Ezeket készítsd elő:

 • egy kis tálat vagy 1 literes üveget
 • 1 liter forró vizet
 • 1 teáskanál szappanpelyhet vagy hagyományos mosószappant (vagy balzsammentes sampont)
 • 1 teáskanál 100%-os lanolint (lehet több is, főleg, ha először lanolinozod az új pelust)

Öntsd a forró vizet az üvegbe vagy tálba és oldd fel benne a szappant vagy a sampont! Ez segít emulgeálni majd a lanolint, amely magától nem oldódik a vízben. Add hozzá a lanolint, és kevergesd, amíg teljesen fel nem oldódik! Homogén, tejszerű folyadékot kell kapnod, amelyben nem úszkálnak szilárd zsírdarabkák. Várd meg, amíg lehűl 40 °C körülre, majd helyezd bele a külsőt belsejével lefelé fordítva, vagy ha belebújós, akkor kifordítva! Ne feledd: a külsőt lehetőleg szárazon lanolinozzuk, így tudja magába szívni a legtöbb lanolint. (Nem baj, ha vizesen lanolinoztad, de jobb a lanolinozás hatásfoka szárazon.)

Tippek lanolinozáshoz:

Hogy a színes külsők ne fogják be egymást, azt javasoljuk, hogy lanolinozd külön a világos és sötét külsőket, valamint azokat, amelyek nagyon eltérő színűek.

Lanolinozáshoz fordítsd ki a külsőket, vagy belsejükkel lefelé tedd bele őket az oldatba!

3-4 óra általában elegendő ahhoz, hogy magukba szívják a szükséges mennyiségű lanolint, de akár egy éjszakán át is ázhatnak a külsők a lanolinos oldatban.

A frissen lanolinozott külső kicsit ragacsosnak tűnhet száradás után, de ez néhány használat után elmúlik.

Száradás után a külső használatra kész. Ha bárhol nedves marad, ott azonban ázhat.

Egy új külső esetében elképzelhető, hogy több lanolinra lesz szükség, vagy hamarabb kell újra lanolinozni. Ezt látni fogod: amikor ázni kezd, eljött a lanolinozás ideje. Később nagyjából havonta egyszer kell lanolinozni, de van, hogy ritkábban is elég.

Hol lehet lanolint venni?

A lanolin beszerzése tűnik elsőre talán a legnehezebb feladatnak. Receptre adnak a patikában (receptet a gyermekorvos tud adni), néhol recept nélkül is kiadják – de úgy drágább. Lehet venni kész lanolinkúrát (pl. Disana), illetve tiszta lanolinból elérhető kozmetikai minőség – ez a legdrágább, de biztosan peszticidmentes. A Bolyhoskán, azaz nálunk is vásárolhatsz tiszta lanolint, így egyből a vadonat új peluskülsőddel együtt érkezhet meg.

2 thoughts on “Gyapjú külsők használata – hogyan lesz a külsőd bevetésre kész?

 1. Kedves bolyhoska.hu!

  Szeretném megkérdezni, hogy újonnan induló facebook oldalamon a weboldaladat megoszthatom-e egy bejegyzésben? Ez egy összesített bejegyzés lenne, úgy mond néhány linket egymás alá tenném egy posztban, hogy a szuper leírású oldalak segítség legyen a gyapi pelust használóknak. Természetesen semmi érdekem nem származik belőle. Neked és az oldalam látogatóinak inkább. Bár én is árulni fogom a saját pelusokat, ha vége ennek a korona vírusnak, de addig akár a te weboldaladról is rendelhetnek.
  Várom megtisztelő válaszát : Tapolcainé Gulyás Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   Köszönöm, ha bekerülhet a blog a linkek közé 🙂
   Üdvözlettel:
   Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük