Tippek mosható pelenka előadás megtartásához

Hasznos infók Kiemelt Low impact life Mesélj a mosiról! Mosipelus

Légy te is aktív résztvevője a Mesélj a mosiról! kampánynak és tarts mosható pelenka bemutatót! Egy ilyen előadás nagyon sokat számít az érdeklődőknek! Értesz hozzá, hiszen te is mosipelusoztad a babádat vagy még most is mosiztok – mi pedig segítünk, hogyan készülj fel az előadásra.

Az előadás előtt gondold át…

Kikhez szólsz? Mi a célod az előadással?

Mielőtt nekiállunk összeállítani egy mosipelus bemutatót, nagyon fontos tudatosítani magunkban két dolgot: kik alkotják a célközönségünk és pontosan mi a célunk az előadással? Leendő szülőknek fogsz beszélni és azt szeretnéd, hogy megismerjék a mosható pelenkák előnyeit? Olyanoknak fogsz beszélni, akik többé-kevésbé már utánajártak a témának, de még soha nem láttak élőben mosipelust, és most erre kíváncsiak? Vegyes közönséged lesz? Olyanoknak fokgsz beszélni, akik (vélhetően) pozitívan viszonyulnak a kérdéshez, vagy olyanok ülnek elsősorban a közönség soraiban, akik szkeptikusak és sok keresztkérdést fognak feltenni? Lehet, hogy nem is szülőknek, hanem a védőnőknek tartasz előadást, így nekik nem kell sokat magyaráznod, milyen egy kisbaba? Elsősorban te szeretnél beszélni, vagy olyan eseményt szervezel, ahol csak kis részben beszélsz te, majd a többiek feltehetik a kérdéseiket?

Első lépésként mindenképp gondold át ezeket – sokat fog segíteni a felkészülésben!

Mit gondolsz: miért érdeklődik a mosható pelenkák iránt a célközönséged?

Eltérő okokból választjuk a mosható pelenkákat, így nem feltételezheted, hogy azok az érvek, amelyek téged meggyőztek a közönségednél is beválnak. Vannak, akik elsősorban a környezetvédelem miatt szeretnék kipróbálni, vannak, akiket az anyagi oldala fogott meg és vannak olyanok is, akik bármit megtennének, csak múljon el a pelenkakiütés a baba popsijáról. Ha előre tudod, hogy a célközönséged egyik vagy másik érv irát fogékonyabb (mert például zerowaste vásáron adsz elő, ahol akörnyezetvédelem a fő közös pont), domborítsd ki a mosinak azt az oldalát az előadásodban!

Hallgasd meg a közönséged!

Miért használnak most eldobhatósat? Ha még nem született meg a baba: mikortól és miért szeretnének mosizni? Melyik része nem világos a mosipelusok használatának számukra? Mennyit tudnak már a mosható pelusokról? A legmeggyőzőbb mindig ez, a személyes része a beszélgetésnek, és még ha nem is tudsz minden kérdésre válaszolni, legyen kéznél néhány weboldal címe, ahova tovább irányíthatod őket a fogós kérdéseikkel.

Miről beszélj az előadáson?

Mondd el, téged mi győzött meg?

A legkönnyebb azzal indítani az előadást, hogy téged mi győzött meg annak idején, hogy mosipelust használj.

Spórolni szerettél volna? Zavart annak a körülbelül 5-7000 műanyag gombócnak a gondolata, ami az eldobhatóval jár? Vagy csak neked is érzékeny a bőröd és nem akartad, hogy a babád popsija műanyagban aszalódjon? Gondold végig, téged mi győzött meg a leginkább, és mesélj a személyes tapasztalataidról.

Mondd el a mosható pelenkák legfőbb érveit!

Noha általában mindenkinél van egy fő érv, ami miatt mosizni kezdett, a 3 legfőbb érvről mindenképp érdemes beszélni:

 

 1. Jobb a baba bőrének
 2. Jobb a környezetnek
 3. Jobb a pénztárcádnak

Ezzel kapcsolatban számadatokat és információkat itt találsz.

Mutasd meg a pelusokat!

A legizgalmasabb része egy mosipelus bemutatónak, amikor végre elkezdünk magukról a pelusokról beszélgetni. Legyen nálad sokféle pelus, de nem kell információkkal túlterhelni a közönséged 🙂 Az alábbiakat érdemes magaddal vinned:

Pelusok:

 • PUL külső (combszárnyas és combszárny nélküli)
 • Zsebes pelenka (ha külsőből csak egyféle van, akkor zsebesből mutass combszárnyast és combszárny nélkülit)
 • All-in-one (AIO) pelenka
 • Csónakos pelenka
 • Újszülött pelenkák (ha érdekes lehet a célközönségednek)
 • Opcionálisan: Belebújós pelenka külső (pl. hu-da)
 • Opcionálisan: gyapjú pelenka (nadrág fazon vagy külső, pl. Puppi)

Nedvszívó rétegek:

 • Hagyományos tetra textilpelenka (én kétfélét is szoktam vinni, egy jobb és egy rosszabb minőségűt, vagyis egy vékonyabbat és egy vastagabbat (pl. IKEA-s))
 • Prefold
 • Természetes anyagú betét(ek) 2-3 fajta
 • Mikroszálas betétek – 2-3 fajta
 • Turbózó opciók (pl. Vékony kínai mikroszálas betét, miloboo)
 • Pelenkabelső
 • Kis törölköző

Egyéb:

Opcionálisan:

Tipp: ha megoldható, legyen nálad egy megfelelő méretű játékbaba vagy plüssmaci, amin meg tudod mutatni, hogyan kell feladni az egyes típusokat, ha felmerül a kérdés.

Hány darabra lesz szükségük?

Ez az a kérdés, amire a legnehezebb válaszolni, így mutass opciókat! Tudd meg, hogy újszülött kortól használnák-e (akkor érdemes külön újszülött pelusokat beszerezni), vagy megvárják, míg belenő az egyméretesekbe? Mondd el, hogy melyik típus szárad gyorsabban, melyik lassabban – ezt érdemes figyelembe venni a lakás adottságainak ismeretében.

Ha szeretnél egy gyors összefoglalót ebben a bejegyzésben összefoglaltam a gondolataimat a témában:

Tipp: én azt szoktam mondani, hogy már csak anyagi okokból is elsőre 2-3 márka 4-5 pelusát válasszák ki, ami szimpatikusnak tűnik.

Lehetnek hasonlóak, ha az adott anyuka úgy érzi, mindenképp csak külsőket szeretne, de azért érdemes párfélét megnézni, kísérletezni egy kicsit, hogy mit szeret a legjobban. Betéteknél is érdemes hasonló taktikát alkalmazni, illetve megmutatni a tetrapelusnál a legegyszerűbb, betétformára hajtást.

Mondd el, hogyan kell kimosni a pelusokat!

A Facebook csoportokban komplikáltabbnál komplikáltabb mosási rutinokat látok néha, és bár tényleg kis mini-boszorkánykonyhát lehet csinálni a pelusmosás kérdéséből, nem érdemes. Én azt szoktam elmondani, hogy a használt pelust érdemes eljuttatni a fürdőszobába és ott mielőbb kiöblíteni (ha kakis, pláne…). Azt is érdemes megemlíteni, hogyan kell megszabadulni a kakitól és mire való a marhaepe szappan; hogyan kell a kiöblített pelusokat tárolni egy vödörben/dobozban (nem túl meleg helyen, legfeljebb 3 napig, mindegy, hogy van-e fedele a vödörnek). És végezetül, hogy mosni leginkább azzal érdemes, amivel jó szívvel kimosná az ember a kisbabája ruháit is (arra legalább biztosan nem érzékeny a kicsi bőre), hogy öblítőt jobb nem haszálni, hogy lehet időnként pelenkafertőtlenítő adalékot használni és hogy ha nincs különösebb szaguk a pelusoknak, akkor 1 órás, 50-60 fokos mosás elég (mehet egybe minden, 800-as centrifugán), ha pedig kellemetlen szagot érzünk, akkor előbb érdemes egy 20-30 perces programmal 30-40 fokon átöblíteni az egészet és utána mehet a 60 perces mosás.

Egy alap előadásban opcionális, hogy megemlíti-e az ember az ammóniamentesítést, ha úgy adódik, vagy ha rákérdeznek, lehet róla mesélni, illetve megemlíteni, hogy a babák pelusa fogzáskor és a hozzátáplálás bizonyos szakaszaiban tartogathat meglepetéseket (mind szagok, mind tartalom tekintetében). Ha már erről beszélünk, még a popsikrém használatát vagy nem használatát lehet megemlíteni – és ezzel a legfontosabbak elhangzottak.

A beszélgetés lezárásaként érdemes újra elismételni a mosható pelenkák 3 nagy előnyét (jobb a babaőrnek, jobb a környezetnek, jobb a pénztárcánknak) – és megadni néhány elérhetőséget, ahol mosható pelenkákat lehet vásárolni, illetve opcionálisan a sajátunkat, hogy a későbbiekben felmerülő kérdésekre tudj válaszolni. Ha van mosiklub a környéken, ne felejtsd el őket is reklámozni 🙂

Úgy érzed, még nem állsz készen arra, hogy kiállj az emberek elé?

Akkor oszd meg – akár Facebookon -, te miért használsz a babáddal mosható pelenkát? (Hamarosan indul a Villants mosit! kampány, akár ehhez is csatlakozhatsz!)

Vagy ha ezt is túl személyesnek érzed, ossz meg hasznos információkat a mosipelusokkal kapcsolatban! Nézd, például ezeket:

Miért érdemes EP számlát nyitni, ha mosipelusoztok?

Miért jobb a mosható pelenka?

Mosható pelenka e-mail tanfolyam

Ismerd meg a Bolyhoskás vándorcsomagokat:

5 lépés, hogy felkészültebben kezdj bele a mosható pelenkázásba

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük