Te is tehetsz a kevesebb műanyag hulladékért!

Low impact life

Vendégszerzőnk, Dr. Tamás Gitta (Nature at home) cikkének folytatása

Az előző cikkemben a fürdetéssel és a popsi krémezéssel kapcsolatos tapasztalataimat osztottam meg Veletek. Megtudhattátok, hogy miként kezdhettek bele egy „hulladék-mentes” életformába. Bemutattam Nektek néhány remek kezdeményezést úgy, mint csomagolásmentes boltok, vagy a mosi-pelusok.

Ezúttal egy áttekintést adok Nektek a műanyag csomagolás mentes samponokról és testápolókról elsősorban a babaápolás vonatkozásában.

Ugye mondanom sem kell, hogy a hajmosás „élménye” a babáknál kellően széles skálán oszlik el. Már csak abból kiindulva, hogy akárcsak testvérek esetében is más-más mértékben szeretnek pancsolni. A hajmosásnál ugyanez a helyzet, míg az egyik gyerkőc imádja és teljesen ellazul egy hajmosás alkalmával, addig a másikat csak két felnőtt tudja hajmosásra bírni – bár lehet, hogy még így sem sikerül.

Mit tudsz tenni? Először is, mint annyi más esetben, ne csüggedj, és ne add fel! Ez is meg kell tanulni, mint bármi mást, és persze arra sincs garancia, hogy ami működött a múlt héten, az most is fog. Elég csak a saját fiamra gondolnom,  aki kicsiként szerette a vizet, aztán egyszer csak a hajmosástól elkezdett rettegni – mivel a szemébe megy a víz – és láss csodát mos már alig négy évesen magának mossa, öblíti a haját. 

A legfontosabb, hogy kialakuljon a fürdetés, hajmosás alkalmával is a bizalom közted és a gyermeked között, illetve gyermeked és a víz között. Ha ez megvan, akkor elkezdhetsz azon agyalni, hogy vajon mi lenne a legjobb készítmény a gyerkőc kobakjára. Mivel – eltekintve egy-két homokozástól – gyermeked fejbőre nem koszos, ezért csak az elhalt sejteket, illetve a rászálló port kell kitisztítani belőle. Erre az egyik legmegfelelőbb természetes kozmetikum a baba szappan a Nature at Home kínálatában.  Ez a szappan a legmagasabb minőségű természetes összetevőkből készült, hogy gyermeked a legjobbat kaphassa. 6 hónapos korára babád bőre már igényelheti a szappanos tisztítást, ezelőtt nem találom indokoltnak.

Sokan természetesnek tartják, hogy a gyermekük hajára, bőrére és a velük érintkező kozmetikumokra odafigyelnek – nem szabad azonban megfeledkeznünk saját magunkról sem! Ehhez egy pompás, kifejezetten hajmosásra kifejlesztett szilárd sampon szappant ajánlok figyelmedbe: az argánolajos-koffeines krémsampont, melynek argánolaj tartalma szelíden ápolja a töredezett hajvégeket, mennyei illatot ad, ugyanakkor koffein tartalma serkenti a fejbőr vérellátását. Ezzel több tápanyag jut a hajhagymákhoz, melyek meghálálják ezt a törődést. Hogyan használd? Rém egyszerű. Vizezd be a hajad és a szappant habosítsd fel vagy a kezed segítségével vagy közvetlenül a hajaddal. Mosd meg a hajad a keletkezett habbal, és ha szükséges ismételd meg. Öblítsd le a hajad és már készen is vagy. 

Miután túl vagytok a fürdésen, hajmosáson, felmerülhet a kérdés, hogy mit lehetne még tenni babád egészséges bőrének érdekében, ráadásul úgy, hogy az ökológiai lábnyomod a lehető legcsekélyebb legyen. Itt most nem szeretném hangsúlyozni és újra taglalni, hogy milyen lassan bomlanak le a műanyagok, ezekről az előző cikkben eleget olvashattatok.

 

 Mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb műanyag hulladék keletkezzen? A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Válassz olyan terméket, amelynek minden része, még a csomagolása is, felhasználható, újra használható, vagy újrahasznosítható anyagból készült. Jó példának tudom említeni a fémből készült tégelyeket. A Nature at Home természetes kozmetikum kínálatában Te is könnyedén lelsz ilyen készítményeket. Legyen szó akár testvajakról, szilárd samponszappanról,

borotvaszappanról vagy akár ajakvajakról. Ezekben a tégelyekben remekül és nagyon praktikusan lehet tárolni a krémeket, majd miután kifogytak, akár Te is újra tudod használni őket vagy összegyűjtve mehet a szelektív gyűjtőbe. 

 

Természetesen, mivel ígértem, hogy elsősorban a babaápolással kapcsolatosan osztok meg veletek információt ezért hadd emeljem ki a Pihe-puha babapopsi testvajat. Összetevői a shea-vaj, mandula-olaj és a levendula olaj. Mit tu

d ez a három természetes alapanyag együtt? Nem mást, mint a maximális gondoskodást – a kipirosodott babapopsit gyógyítja, a puha bababőrt védi és táplálja. Tudjuk, hogy a legkisebb családtagoknak kell a legtöbb törődés. Amikor egy baba megszületik, bőre roppant

 

érzékeny, szerencsére a Bolyhoskán található pelenkák nagyon kis igénybevételnek teszik ki a finom bababőrt. De hogy biztos lehess benne, hogy babád bőre kipirosodás-mentes és egészséges legyen, szükséges a rendszeres ápolás, főleg, amikor a fogzás vagy a hozzátáplálás okoz kellemetlen tüneteket a baba popsiján. Mivel babádnak Te is a legjobbat szeretnéd, ezért válassz természetes, natúr kozmetikumot.

 

Szerző: Dr. Tamás Gitta – Nature at home

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük