5 lépés, hogyan kezdj bele felkészülten a mosható pelenkázásba! {infografika}

Hasznos infók Ingyenes letölthető anyagok Mosipelus Újszülöttek pelenkázása

Amikor először hallasz a mosható pelenkáról, egy óriási katyvasz lesz az egész. Aztán olvasgatsz, letisztulnak a dolgok, és ha szerencséd van, az első vásárlásod előtt egy klubban vagy egy lelkes anyukánál élőben is láthatsz pelusokat. Ebben a bejegyzésben összeszedem, szerintem melyik az az 5 lépés, amelyet nem érdemes kihagyni.

1. Ismerd meg az alapokat!

Érdemes már a legelején elolvasni mindent, ami elérhető. Nagyon sok lesz az információ, és elsőre szuper bonyolultnak is tűnhet ez az egész, de igazából nem atomfizika… csak valami, ami felfogja az érkező pisit, és egy bugyi, ami megakadályozza, hogy a ruha is vizes legyen.

A Bolyhoska mosipelus tanfolyamán ingyen, e-mailben kaphatod meg a legfontosabb infókat (típusok, méretezés, mosás, tárolás, stb.).

A kezdő készlet összeállításának szempontjairól a „Mi kell a mosható pelenka kezdőcsomagba” című bejegyzésben olvashatsz – próbáltam konkrét darabszámokat is javasolni, hogy legyen mihez viszonyítani. Itt alapvetően a nagyon minimál kezdőkészletet lőttem be célnak, mert valahol el kell kezdeni 🙂

És ha lehet, nézegess legalább képen mosipelusokat, mert ez egy vizuális téma. Sokkal gyorsabb megmutatni, mint leírni 🙂 (A mi pelenka tesztjeinket például itt találod.)

2. Legyen költségvetésed!

Valahol 60-200 ezer között lehet egy mosipelus készlettel tervezni, amely elég nagy teret ad – így nem árt, ha legalább azt tudod: mennyit szeretnél erre az egészre költeni? Akár a kezdő készletre is lehet költségvetésed, de a teljes készletre is legyen legalább egy nagyságrendi becslésed, hiszen így fogod tudni: miket próbálj ki, és hogy a használt vagy az új pelusok közt érdemesebb-e nézelődnöd?

Szinte biztosan tervezhetsz azzal, hogy menet közben, ahogy a babád alakja, méretei változnak, kell majd némi készlet átalakítás, illetve a kiegészítőkről se feledkezz meg – ráadásul lesznek minták, amelyek a kedvenc fazonotokból jönnek ki, és meg KELL szerezni őket. Ha csak terv szinten is, de ezeket is kalkuláld bele a büdzsébe!

3. Válaszd ki a szimpatikus típusokat!

Tépőzár vagy patent? Külső, zsebes, csónakos vagy all in one? Betétből a természetes, vagy a műszálas? Én a vegyes készlet híve vagyok, hiszen azzal tudsz leginkább felkészülni a váratlan helyzetekre, illetve tudsz akár a kevésbé lelkes nagyinak, apukának is olyan megoldást ajánlani, amivel még ő is pillanatok alatt kicseréli a pici pelenkáját.

Amire azt mondod, szívesen kipróbálnád, abból 1-2 darabot szerezz be, és nagyjából egy napra elegendő mosipelussal kezdd majd el a tesztelést. Később bővíteni könnyű, a be nem vált pelusokat eladni hosszadalmas.

Ha neked főleg a drágább márkák jönnek be, érdemes a használt pelusok között is körülnézni, így csökkentheted a kiadásokat.

4. Teljes készlet vásárlás helyett: próbálj!

Vannak vevőim, akik egyből teljes készletet vásárolnak (és vannak, akiknek ez tökéletesen be is válik így!), ugyanakkor én általában azt szoktam javasolni: legalább egy picit kísérletezz. Nem csak azért, hogy kiderüljön, szeretsz-e mosizni (miért ne szeretnél <3 ), hanem hogy minimalizáld a csalódásokat követő pelenka-eladás terhét. Kölcsönözz, próbálgass, és a tapasztalatok alapján (akár az eredeti elképzeléseidet felülírva!) válaszd ki azokat a márkákat, fazonokat, amelyeket te és a babád a legjobban szerettek. Hidd el, egy-másfél hónap alatt közel végleges készleted lehet!

5. Csatlakozz a mosható pelusozó közösséghez!

Mosizni jó, pelusokról beszélgetni még jobb – ráadásul ingyenes, instant tanácsadás a nap 24 órájában. Ha naprakész szeretnél maradni, a Bolyhoska klubhoz és a Mosható pelenka piac és csevegő csoporthoz mindenképp csatlakozz, és like-old a Bolyhoska Facebook oldalát, így a legújabb pelusokról és a friss blog tartalmakról sem maradsz le 🙂

 

(A fenti infografikát innen is le tudod tölteni PDF formátumban.)

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük