Hogyan hajtogassuk a tetrákat? (videó útmutató!)

Hasznos infók Mosipelus Újszülöttek pelenkázása

Megvannak a tetrák, lelkesen kezdenénk a hajtogatást, majd jön az elbizonytalanodás… Régen valahogy háromszöggre hajtották, de hogyan is…? A mosis csoportban pedig „fiús” és „lányos” hajtogatásról beszéltek – de azt hogyan kell? Ennek járok utána ebben a bejegyzésben. A leírásokhoz videót is kerestem – a fiús és a lányos hajtást angolul mutatja be a videó, de a képeket követve nyelvtudás nélkül is érthető, a retró hajtáshoz pedig az egyik kedvenc, magyar youtube csatornámon találtam útmutatót.

Mielőtt a bonyolultabb hajtásokat leírnám: én betét formára szoktam hajtani legtöbbször most már a tetrát, vagyis: az egész tetrát négybe, a fél tetrát félbe hajtom, így egy négyzetet kapok. Majd ahogy a „hivatalos leveleket” hajtják, háromba hajtom – azaz ha előttem a négyzet, képzeletben függőlegesen 3 részre osztom, és a két szélsőt behajtom középre. Ez nagyon gyorsan megvan.

A fiús és a lányos hajtás

  1. A fiús hajtás
   Ennek a hajtásnak a lényege, hogy megoldjuk azt a problémát, hogy a kisfiúk előre pisilnek. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nekem kislányom van, és ő is képes erre a mutatványra 🙂 És ahogy a múltkor erről beszélgettünk erről néhány anyukával, nincs ezzel egyedül.) A hajtás némi plusz anyagot képez a tetra elején, így ott vastagabb, de máshová nem kell  feleslegesen bezsúfolni a plusz anyagot, így még mindig viszonylag  kis méretűen tartható a csomag.A fiús hajtás lépésről-lépésre (a lenti videón 1:40-kor kezdi el bemutatni ezt a hajtogatást):

   • felül behajtjuk az anyagot kb. tenyérnyi szélességben, a pelenka teljes hosszában
   • a hajtásra merőleges irányban félbe hajtjuk az anyagot
   • majd erre merőlegesen még egyszer félbe hajtjuk, hogy egy kis négyzetet kapjunk
   • végül ugyanabban az irányban, ahogy a második lépésben hajtottuk, három részbe hajtjuk a pelenkát
   • a külsőbe vagy a zsebbe úgy kell behelyezni a betétet, hogy a vastagabb, plusz hajtást tartalmazó rész kerüljön előre
  2. A lányos hajtás
   A lányos hajtás lényege, hogy a betét formára hajtogatott tetra közepén képzünk extra vastagságot adó nedvszívó réteget anélkül, hogy máshol felesleges vastagsággal tömnénk ki a pelenkát.A lányos hajtogatás lépésről-lépésre (a lenti videón 2:00-tól kezdődik ez a hajtogatás):

   • a kiterített pelenkát körülbelül a harmadánál felcsippentjük és egy hajtást teszünk bele, ahol így 3 réteg kerül egymás fölé
   • majd, ahogy a fiúknál, a hajtásra merőlegesen félbehajtjuk egyszer
   • majd erre merőlegesen még egyszer, hogy egy négyzetet kapjuk
   • ezt követően háromrét hajtjuk a tetrát, kialakítva a betét formátA videó (fiús hajtás 1:40-től, lányos hajtás 2:00-tól)
    A retró hajtogatásEmiatt a hajtásmód miatt szoktam én azt mondani, hogy a szüleim rám origamizták a pelenkát. Ezzel gyakorlatilag egy pelenkabelsőt kreál az ember, amit utána az elmozdulás miatt nem árt valamilyen pelenka csattal még rögzíteni. Az így hajtogatott pelenka középen egyformán vastag mindenütt, így kisfiúknak és kislányoknak egyaránt megfelelő. A nagyobb nedvszívás érdekében erre a pelenkára helyezhetünk még pluszban egy fiúsra vagy lányosra hajtott tetrát, vagy retró-hajtogathatunk úgy, hogy két, egymásra helyezett tetrával dolgozunk.A retró hajtogatás lépésről-lépésre:
   • félbe hajtjuk a pelenkát és letesszük magunnk elé úgy, hogy felénk nézzen a nyitott él
   • egyik (a jobb alsó) sarkán a felső réteget megcsippentve lehúzzuk, hogy háromszög formát kapjunk
   • átfordítjuk a pelenkát a másik oldalára
   • behajtogatjuk a négyzetesen maradt élét betét formára
   • a háromszög hosszú  oldalát (az egyenlő szárú háromszög alapját 🙂 ) a baba háta alá tesszük, így lefelé néz a háromszög csúcsa
   • felemeljük a pocakra a háromszög csúcsát, és oldalról ráhajtjuk a másik két csúcsot
   • ha biztosra akarunk menni, csattal vagy más módon rögzítjük a pelustA videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük