Hogyan tegyük el a mosható pelenkákat a kistesónak?

Hasznos infók Kiemelt Pelustisztítás

A mosható pelenka egyik legnagyobb előnye az eldobhatóval szemben, hogy a szett akár több gyereket is ki tud szolgálni. Igen ám, de nem mindenkinél alakul úgy, hogy mire az egyik baba kinövi a pelusokat, már meg is érkezik az újabb mosis popó. Erre van, hogy csak évek múlva kerül sor – ilyenkor felmerül a kérdés, mi legyen addig a pelenkákkal? Hogyan tároljuk őket hosszú távon?

Mi számít hosszú távnak?

Ha már úton a következő, és a nagy már szobatisztul – szóval olyan 3-6 hónap -, az nem hosszú táv. Hosszú távról akkor beszélünk, ha 12 hónap fölötti időre, néhány évre szeretnénk eltenni a pelenkákat.

Miért lehet problémás a pelusok tárolása?

Gumik: Aki vett már elő nyár elején fürdőruhát, tudja, hogy a gumik képesek teljesen megadni magukat. Természetesen egy fürdő ruhát UV sugárzás, sós, klóros víz ér, így ott valószínűbb, hogy feladják a gumik – a mosipelusokat 3-4 évre is el lehet tenni (van, aki ennél hosszabban is tárolja). Felső határ nincs, nagyon változó, ki mennyi ideig tudta sikerrel tárolni a pelusokat, így ha nagyon ragaszkodsz a készletedhez, megpróbálhatod nagyobb korkülönbség idejére is eltenni a pelusokat.

PUL: a PUL legnagyobb ellensége alapvetően az extrém hőingadozás (fagy, direkt napsütés, túlmelegben tárolás), ettől megrepedezhet. Ha figyelsz, hogy ilyesmi ne érje a tárolót, jó eséllyel épen veszed ki majd a pelenkákat.

 Foltok/sárgulás/penész: még a régi babaruháknál is előfordulhat, hogy sárgás foltok jelennek meg rajtuk, illetve nem megfelelő tárolás esetén bepenészednek. Lentebb leírom, ez hogyan kerülhető el a pelusoknál.

Hogyan tárold a pelenkákat?

Készítsd elő őket egy alapos mosással!

Az első lépés, hogy NAGYON alaposan mosd ki és szárítsd meg őket. Ha csak nem volt az utóbbi időben gombás vagy egyéb fertőzése a babának, nincs szükség ammóniamentesítésre vagy különösebben extra tisztításra. Alapvetően a legegyszerűbb, ha a bevált mosószereddel kimosod az összes pelenkát az általuk bírt legmagasabb hőmérsékleten, majd még egyszer beteszed őket egy (legalább 1 órás) mosásra, immár mindenféle mosószer és egyéb adalék nélkül. Így biztos lehetsz abban, hogy minden, a használat és a mosások során felgyűlt anyag távozik, és nem károsítja majd a tárolás során a pelusokat. Ha nagy készleted van, lehet, hogy érdemes több adagban mosni, nem teletömni a gépet, így alaposabb lesz a tisztítás. Ezt csak egyszer kell megcsinálni, és utána évekig nem kell foglalkozni a pelusokkal, érdemes rászánni az időt.

A mosószerrel kapcsolatban néhány gondolat:

 • semmiképp se tartalmazzon hozzáadott illatanyagokat
 • semmiképp se tartalmazzon hozzáadott öblítőt
 • a mosáshoz egyébként se adj ezúttal se mosóparfümöt, se öbltőt (az illata nem a jó irányba megy majd idővel…)

Érdemes a pelusokat a lehető legjobban foltmentesíteni hosszú távú tárolás előtt – ennek a legegyszerűbb módja a napoztatás. Csak kiteszed a napra a száradás idejére (lehetőleg ne a déli, tűző napra, de erről írtam már hosszabban), és az UV-sugarak helyetted dolgoznak. Ha egy foltot nem szedsz ki most, nem biztos, hogy a hosszú távú tárolás után ki fog jönni…

FONTOS: fordíts kellő figyelmet arra, hogy a pelusok megszáradjanak. Különös tekintettel igaz ez az AIO-kra és a vastagabb, természetes anyagú betétekre. A rendes száradási idejüknek kivételesen akár a dupláját is töltsék a szárítón. Ha ugyanis nem száradnak meg rendesen, tárolás közben bepenészedhetnek, és a penészt egyébként is nehéz kiszedni a pelusokból, pláne, ha sokáig állnak és nem vesszük észre. Ráadásul állás közben a penész átterjedhet. többi pelenkára is – ez a legrosszabb.

Hogyan tedd el a tiszta pelusokat?

Miután a pelusok tiszták és teljesen szárazak, már csak a megfelelő tárolásra kell odafigyelned. A tárolás célja, hogy megvédd a pelusaidat az alábbiaktól:

 • nedvesség
 • szélsőséges hőmérséklet ingadozás
 • penész (és egyéb gombásodás)
 • rovarok, rágcsálók, egyéb élőlények

Alapvetően a magyarországi viszonyokban optimális tárolásról szeretnék beszélni, de próbálom majd megemlíteni, hogy máshol mire kell figyelni.

Miben tárold a pelusokat?

A pelusokat tárolhatod karton dobozban vagy műanyag fedeles dobozban.

A kartondobozos tárolással kapcsolatos tudnivalók:

 • a karton jól szellőzik,
 • nem véd a nagy mennyiségű nedvesség (árvíz, esővíz, stb.) ellen,
 • nem véd a rágcsálók, rovarok ellen.

A műanyag dobozos tárolással kapcsolatos tudnivalók

 • mindenképp fedeles legyen,
 • véd a rágcsálók ellen,
 • de érdemes lehet valamilyen molyriasztót a közelben elhelyezni – be tudnak mászni a kis dögök,
 • érdemes a nedvességre különös figyelmet fordítani (ld. a selyempapírral kapcsolatos megjegyzésem lentebb),
 • ha tudod, béleld ki valamivel – erre akár egy tetrapelus is jó.

Pro tipp: a pelusokból vedd ki a betéteket, annyival is kevesebb feszítő hatás jut a gumikra.

A nedvesség ellen extra védelmet nyújt (különösen, ha zárt műanyag dobozban teszed el a pelenkákat), ha (fehér/natúr színű) selyempapírt teszel a pelusok közé, akár azt is csinálhatod, hogy a betéteket kb. 4-5 darabonként elválasztod selyempapírral, ha pedig igazán tökélyre törekszel, egyesével is becsomagolhatod a pelusokat – igazából ha néhány pelusonként elválasztónak beteszel egy kis selyempapírt vagy azokból a kis gyöngyös nedvességgátló tasakokból egyet, elég lesz.

Ha száraz, kellemes klímájú helyen él az ember, az a legeslegegyszerűbb, lazán be kell a pelenkákat pakolni egy dobozba (lehet karton doboz is), és mehet fel a polcra – de szerintem ez a legritkább 🙂

Ha nagyon nyirkos helyen élsz, vagy olyan helyen, ahol az év bizonyos szakaszaiban megemelkedik a levegő páratartalma, fordíts különös figyelmet arra, hogy a pelusok mellett legyen selyempapír, vagy olyan kis gyöngyös zacsi. Ha a doboz bepárásodik belülről, az nem jó jel.

Miben, hogyan NE tárold a pelenkákat?

 • Ne tedd a pelusokat vákuumzsákba – szükségük van arra, hogy járjon köztük a levegő, így nem penészednek és a természetes anyagok is jobban megőrzik a struktúrájukat. (Rövid távon, max 3 hónapot elvannak így is, de hosszabb távon tönkre teheted őket.)
 • Ne használj műanyag szatyrot a tárolásra – nem csak, hogy a levegő nem jár bennük, de a nedvesség is bennragad (párásodhat – penészesedhet), és még a fehér betétek sárgulását is okozhatja a műanyag szatyros tárolás.
 • Ne tömd túl a dobozt. (Szintén a levegő miatt fontos.) Tudom, hogy a hely értékes, de a pelusaid is azok.
 • A tárolódoboz ne legyen se túl hideg helyen (olyan pincében, ahol fagy), se túl melegben (nyáron felhevülő garázsban, padláson) – ettől biztosan tönkre mennek a gumik.
 • Az ágy alatti, szekrény tetején való tárolás “poros” lehet, figyelj oda erre.
 • Bárhol is tárolod a pelusokat, ne érje őket direkt napfény!

Kell-e bármit csinálni a pelusokkal a tárolás során?

Erre a rövid válasz az, hogy igazából nem. Nem árt a pelusoknak, ha évente 1-2 alkalommal átmosod őket, de a témában való kutakodásom során nem találtam egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a tárolás közben átmosott pelusok biztosabban túlélnék-e a “pihenőidőt”. Szóval ha van kedved, hajrá, de ha nincs, csak arra figyelj, hogy a lehető legmegfelelőbben tedd el a pelusokat.

Néha érdemes ránézni a dobozokra, ha penészre, vízre vagy kártevőkre utaló nyomokat látsz, mindenképp nyisd ki őket és bizonyosodjmeg róla, hogy minden rendben van a pelenkákkal.

Mennyi ideig érdemes tárolni a pelenkákat?

Azt már biztos te is megfigyelted, hogy ha több év után kerül elő egy ruha, a gumija néha elenged. A pelusokkal is ez történhet, ha több évet töltenek egy dobozban (főleg, ha nem megfelelőek a körülmények, pl. túl meleg van), így ha biztosan tudod, hogy 3-4 éven belül nem szeretnétek kisbabát, a legjobb, ha eladod a pelusokat, és a picinek majd új készletet veszel.

A kedvenceket megpróbálhatod eltenni, illetve a betéteket, belsőket, tetrákat, prefoldokat bátran tedd el hosszú távra – azok ki fogják bírni, hiszen ezek sokszor egy teljes generációval később is remekül beválnak!

Mi a teendő, amikor újra szeretném használni a pelusokat?

Mosd ki őket úgy, ahogy az új kisbaba ruháit is mosod. Ez egyrészt azért fontos, mert így azzal a mosószerrel lesznek mosva, amire (minden bizonnyal) nem allergiás a kicsi. Másrészt pedig a mosás után látni fogod, van-e olyan pelus, amelytől búcsúzni kell. Ha valamelyiknek nagyon laza a gumija (és nincs kedved, időd, energiád, pénzed javítani vagy javíttatni), vagy szemmel láthatóan megrepedezett a PUL-ja, válj meg tőle.

Mi a teendő, ha a mosás után találok pár hibás pelust?

Ha a pelusnak a PUL-ja esett áldozatul – nagyjából menthetetlen, tedd el emlékbe, ha olyan, add oda a játékmacikhoz való pelusnak, vagy válj meg tőle végleg.

A pelenkák gumija azonban cserélhető, így ha csak azzal van probléma, és nagyon szívedhez nőtt a pelus, érdemes megpróbálni.

A gumicserét, tépőzárcserét igénylő, egyébként szép állapotú pelusokat a Mosható pelenka missziónak is adhatod – ők megjavítják, rendbehozzák a pelust és odaadják rászorulóknak.

ÖSSZEFOGLALVA

 • Alaposan mosd ki és foltmentesítsd a pelenkákat.
 • Győződj meg róla, hogy teljesen szárazak.
 • Válassz olyan tárolót, amelyet nem kezd ki az idő és nem tesz kárt a pelenkáidban, valamint kellő védelmet nyújt a por, a nedvesség és a kártevők ellen (ideálisan: karton vagy műanyag dobozt).
 • Lazán pakolj be a dobozba, hadd járjon a levegő!
 • A selyempapír extra védelmet nyújt a nedvesség, pára, penészedés ellen.
 • Soha ne tárold a pelusokat olyan helyen, ahol fagypont alá eshet a hőmérséklet, vagy tartósan 30 fok fölé emelkedik.
 • A tárolás során ne érje direkt napfény a pelusokat.
 • Eltehetsz minden betétet, belsőt, egyéb nedvszívót – ezek évek múlva is tökéletesek.
 • A pelusokat 3-4 évre biztosan elteheted, a kedvencekkel akár hosszabb távon is próbálkozhatsz.
 • Amikor újra előveszed, csak mosd ki őket úgy, ahogy az új kisbaba ruháit mosod.

3 thoughts on “Hogyan tegyük el a mosható pelenkákat a kistesónak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük