Foszlanak a betétek! Mi a teendő?

Hasznos infók Mosipelus Pelustisztítás

A legtöbb peluson általában egy idő után meglátszik a használat, itt-ott megjelennek foltok, már nem olyan puhák, mint az elején – de ezekkel együtt lehet élni, sőt, lehet tenni ellenük. Viszont amikor a drága, netán kedvenc betétek elkezdenek foszlani, akkor van, hogy legszívesebben örökre abbahagyná az ember a mosizást. Mi okozhatja a foszlást, és legfőképp: mit lehet tenni, hogy ne következzen be?

A legelső, amit fontos tudnod, hogy a foszlás elsősorban a természetes anyagú betéteken szokott megjelenni, a műszálasokon (pl. mikroszálas, polár) ritkább. Ennek az az oka, hogy míg a műszálas betéteket szinte csak a fizikai behatások tudják tönkretenni, addig a természetes anyagú betétekre a fizikai hatások mellett biológiai-kémiai hatások is veszélyt jelenthetnek.

A fizikai hatás okozta foszlás

Ahogy írtam, a foszlást okozhatja fizikai behatás, vagy biológiai-kémiai folyamat. A fizikai foszlás oka legtöbbször a mosógép (ritkábban az, hogy mosás vagy teregetés közben beleakad valami a betétbe).

Amennyiben gyanús lyukacskát észlelünk (főleg, ha ruhákon is találunk ilyet), érdemes először megvizsgálni a mosógép dobját. Először is forgasd körbe a dobot. Ha szokatlan surrogást vagy pláne kopogó hangot hallasz, valószínű, hogy valami a dob mögé esett (átbújt a lyukakon), és amikor a mosás vizesen, teljes súlyával ránehezedik a dobra, visszabújik és kilyukasztja az anyagokat. Tipikusan a melltartó fém merevítője, ritkábban a ruhákról leszakadó egyéb alkatrészeket kell keresni. Egy pici csipesszel és sok-sok türelemmel (meg egy jó zseblámpával) magad is ki tudod szedni a beakadt dolgokat, de ha bizonytalan vagy, hívj szerelőt.

Ha a dobban nem találtál semmi, vizsgáld meg a tömítőgyűrűt: ide is be tudnak bújni olyan dolgok, amik tönkretehetik a ruhákat. Innen nagyon egyszerű kiszedni, bármi is rejtőzzön el.

Ha sem a dobban, sem a gyűrűnél nem találtál semmit, gondold át, milyen programon mosol. Sajnos a modern mosógépek sokszor elképesztően kevés vízzel mosnak, ráadásul extrém hosszú (akár 3 órás) programon, ami nem tesz jót a ruháknak, hiszen 3 órán át ütődnek, súrlódnak, ráadásul a kevés víz miatt egymáson… Feltettem a kérdést a Thirsties gyártójának, ők milyen mosást javasolnak: egy öblítést (20-30 perc a mosógép öblítő programján) követően egy egy-másfél órás program elegendő a pelenkák tisztításához. Általában ezek a programok megfelelő hőmérsékleten (50-60 fok), megfelelő vízmennyiséggel mosnak, így alkalmasak a rendszeres tisztításhoz.

Fontos tudni, hogy még megfelelő vízmennyiség és mosási idő mellett is rossz hatással lehet a ruhákra, ha túltömöd a mosógépet, hiszen a ruhák ekkor is egymáshoz súrlódnak, ráadásul a mosás össztömege is nagyobb, amely szintén extra nyomásként nehezedik a textilekre. Ha nem is méred ki pontosan, mekkora kupac felel meg a mosógépbe tehető súlynak, nem nyúlhatsz mellé, ha nagyjából háromnegyed részig töltöd a dobot. Elöl töltős mosógép esetén az is jó jel, ha körbe forgatva a dobot a ruhák át tudnak esni forduláskor, és nem csak egy tömbként keringenek. (Amikor vizesek lesznek, valamennyire még tömörödnek egyébként.) A lényeg: hagyj helyet a dobban, hogy a ruhák megfelelően tudjanak mozogni a vízben. A centrifugálás szempontjából is előnyös, ha nem teszel a megengedettnél több ruhát a dobba – így kevésbé kopnak majd a betéteid, pelenkáitok.

Biológiai-kémiai hatások okozta foszlás

Ha megbizonyosodtál róla, hogy nem a mosógép vagy a mosási rutinod a hibás, ráadásul gyanúsan csak a természetes anyagú betéteidet érinti a foszlás, elképzelhető, hogy a cellulóz bontó baktériumok ütötték fel a fejüket a készletedben.

A természetes szálak (például pamut, kender) a cellulóz bontó baktériumoknak remek táptalajt nyújtanak – ráadásul ezeket a baktériumokat bárhol megtaláljuk, szóval nem “megfertőződnek” vele a pelusaid: sokkal inkább elszaporodnak bennük! A Puppee pelusok készítője utánajárt, hogyan is teszik tönkre ezek a bacik a pelusaidat: “Nedves (pisis) pelenkák esetében gyakorlatilag semmilyen jele/nyoma sincs a pamut (azaz a cellulóz) szál károsodásnak az első 48 órában. 72 óra elteltével azonban a szennyezett pelenkákban a cellulóz-lebontó baktériumok száma az 1 millió mikroorganizmus/grammról 10 milliárd mikroorganizmus/grammra nőhet. Ezek a mikroorganizmusok hatalmas étvággyal látnak neki a cellulóz lebontásának. A negyedik nap végére komoly károkat okoznak: akár 9%-os roncsolódást is, míg a hatodik nap végére 50%-os roncsolódásról írnak a tudományos elemzések. Egy pelenka 4 napon keresztül történő tárolása , majd mosása során jobban roncsolódik, mintha ugyanezt a pelenkát 3 naponta kimosnánk összesen 10 alkalommal. Ezek az idők lerövidülnek, ha a tárolási hőmérséklet meghaladja a 24° C -ot, vagy a tárolás egy nagyon meleg helyen történik: mint például egy autóban, vagy napon felejtett pelenkazsákban. Ugyanígy a fényhiány is felgyorsítja a baktériumok szaporodását.” (forrás)

Nem véletlenül érdemes a pelusokat mindig alaposan kiöblíteni, és legfeljebb 3 naponta, de nyáron, melegben akár gyakrabban is kimosni, úgyis gyorsan száradnak.

Külön kiemelném a meleget mint károsító tényezőt, sokszor ugyanis télen indul meg a pelusok bomlása, amelynek látszólag nincs oka. Érdemes ilyenkor megnézni, hol van a pelusvödrünk: ha padlófűtéssel fűtünk és a földön téroljuk, vagy közel van a radiátorhoz, valószínűleg ugyanúgy túl meleg van benne, ráadásul sok fürdőszoba ablak nélküli, vagyis alapvetően sötét – optimális környezet a bacik szaporodásának!

Vannak még más kémiai anyagok, amelyekre érzékenyek a természetes szálak, itt szintén a Puppee pelusok készítője által írt cikkből idézek: “Megkülönböztetünk szerves savakat (mint pl. ecetsav, hangyasav) illetve ásványi savakat. (mint pl. sósav, kénsav, salétromsav) A cellulóz az ásványi savakra érzékeny, idővel a cellulóz mállékonyságához vezethet. Ezek az ásványi savak azonban csak háztartási tisztítószerekben találhatóak meg, mint pl. szanitertisztító, csempetisztító, vízkőoldó, mosással kapcsolatos szerekben nem. A szerves savak kevésbé károsítják a cellulózt, ezért jobban el is terjedtek az ilyen tartalmú tisztítószerek. A töményen előforduló oxidálószerek, mint pl. a hypo vagy a hidrogén-peroxid szintén a cellulóz szálkárosodásához vezet.” Vagyis: óvatosan és ésszel használjunk természetes anyagú pelenkákon Domestost, Hypót és egyéb erős tisztítószereket.

A természetes elhasználódásról

Mindenképp meg szeretném említeni: a pelenkák nem örök életűek. Minél kisebb a készleted, minél több gyerek használta már a pelusokat, minél többször mosod, minél öregebbek az anyagok, annál nagyobb eséllyel fogsz előbb-utóbb foszlást tapasztalni. Viszont amennyiben nem a 30 éves tetrapelusok adják meg magukat, mindenképp gondold át, mi okozhatja, és előzd meg még időben.

ÖSSZEFOGLALVA

Mi okozhatja a foszlást?

  • Fizikai hatások (a mosógépben megbújó dolgok, túltömött mosógép, túl hosszú program)
  • Kémiai hatások (meleg, cellulóz bontó baktériumok, ásványi savak)
  • Természetes elhasználódás

Hogyan előzheted meg a foszlást?

  • A használt pelusokat amint lehet, öblítsd ki (kézzel). Ha nincs kedved, vagy időd, a mosógép öblítő programját is használhatod – arra figyelj, hogy a centrifuga itt se haladja meg a gyártók által ajánlott 800-as fordulatszámot.
  • Óvd a tárolóvödröt a melegtől (radiátor, padlófűtés, napsütés).
  • Válassz 60-90 perces programot, opcionálisan egy kiegészítő öblítéssel a program előtt (vagy után – utóbbi segít, hogy minden biztosan kimosódjon a pelusokból). A túl hosszú programok elősegítik a textilek kopását.
  • A mosás 50 vagy 60 fokon történjen – a 40 fok kevés a betétek megfelelő tisztításához, sőt sok baktérium kifejezetten a 40 fokot kedveli és vígan szaporodnak.
  • Ne tömd túl a mosógépet.
  • Ha foszlást tapasztalsz, minél előbb derítsd ki, mi okozhatja, és tedd meg a megfelelő lépéseket az ok megszüntetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük