Varrjunk újszülött kelengyét! 3. rész – Mosható popsitörlők

DIY Low impact life Mosipelus

A mosható pelenkázás “kiegészítő terméke” a mosható popsitörlő, és mivel ebből elég sok kell, így én is bővítettem a készletet. Ebben a bejegyzésben azt mutatom meg, hogyan tudsz flannelből vékonyabb, illetve egy törölköző felhasználásával vastagabb fajta popsitörlőket készíteni.

Mire lesz szükséged?

  • Flannel anyag
  • Törölköző (régi, amit már nem használsz vagy új, vagy frottír anyag)
  • ha másból készítenéd: régi pólók, konyharuhák, akár tetra pelusok – bármi, ami megnedvesítve alkalmas lehet popsitörlésre
  • Vonalzó
  • Körvágó és vágóalátét
  • vagy szabó olló és illanófilc
  • Overlock gép vagy varrógép
  • Hogyan készül?

A legegyszerűbb, ha van 15×15 centis patchwork vonalzód, de ha nincs, rajzolhatsz egy sablont kartonból, vagy kimérheted egy egyszerű vonalzóval is. A lényeg, hogy vágj ekkora négyzeteket az anyagból. A flannel esetén körvágóval nagyon “haladós” a munka, összehajthatod több rétegben, és egyszerre akár 4-5 popsitörlőt is kivághatsz. (Ez igaz minden vékonyabb anyagra – ez tényleg gyorsan megvan!)

Az általam választott (IKEA) törölközőből készítve 6×6 négyzetnyit vágtam ki, és így egy törölközőből 18 popsitörlő lett. Ezek is körülbelül 15×15 cm-esek. (Van, aki a nagyobb popsitörlőt kedveli, nyugodtan válassz neked kényelmes méretet vagy olyan arányokat, amelyekkel a lehető legkevesebb hulladék keletkezik a törölközőanyagodból).

Ha megvagy a négyzetekkel, overlock géppel varrd körbe, vagy cikk-cakkozd el sima varrógéppel a széleket, hogy ne kezdjenek el foszlani a mosásban – és kész is van!

Hogyan használd?

A legegyszerűbb, ha csak megnedvesíted őket peluscsere előtt a csapnl, vagy tartasz kéznél egy kis spriccelős flakont, sima vízzel. (Ne a baba popsijára fújj belőle, inkább a kendőre, nehogy megijedjen a pici.) A víz lehet szobahőmérsékletű (a bolti popsitörlő is olyan), de langyosat is használhatsz.

Ezekkel a popsitörlőkkel pisis és kakis popsit egyaránt jól tudsz tisztítani, és a kakishoz jobban szeretem a boltit, hogy ne kelljen még ezt is mosogatni a kakis pelus mellett, de a lelkesedésedtől függ, milyen helyzetekben használsz mosható popsitörlőt. A használatakat egyébként simán a pelusokkal együtt mosom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük