Varrjunk újszülött kelengyét! 2. rész – Fél tetrák

DIY Low impact life Mosipelus Újszülöttek pelenkázása

Ha már a mosható pelusbetét varrás miatt amúgy is elöl voltak a varrós kellékeim, gyorsan bővítettem a mosipelus-készletünket néhány fél tetrával. Ennek elkészítése annyira egyszerű, hogy szinte meg sem érdemli, hogy leírjam – de hátha valakinek jól jön 🙂

Miért jók a fél tetrák?

Egy újszülött nagyon aprócska. Még a “nagy” újszülöttek is alapvetően picik, és mostanában már ritkább, hogy valaki a hagyományos hajtogatással használja a klasszikus textilpelusokat – ehelyett népszerűbb az a megoldás, amikor a pelust négyrét hajtjuk, majd az így kialakult négyzet két oldalát behajtva betétet formázunk belőle. Igen ám, de egy újszülötthöz képest ez óriási csomag… így érdemes előkészülni, és néhány pelust félbe vágva féltetrákat készíteni, amelyek sokkal csinosabban illeszkednek majd az apró popsira. (Ebből úgy formázunk betétet, hogy félbe hajtjuk, és az így kialakult négyzetet hajtjuk háromba).

Hogyan készül?

A tetrapelust félbe vágjuk (mivel négyzet alakú, mindegy, milyen irányban), majd valamilyen módon elszegjük a vágott élt, hogy ne kezdjen el foszlani. Ehhez használhatunk overlock gépet (ezzel csak végigmegyünk rajta), vagy varrógépet – ez esetben érdemes duplán visszahajtva egyenes öltéssel vagy cikk-cakkal rögzíteni).

Ha nincs kéznél tetrapelus, vagy a helyi méterárus bolt jó áron kínál ilyen anyagot, akkor érdemes tudni, hogy egy nagy tetra átlagosan 70×70 cm, vagyis egy fél tetra 35×70 cm-es.

Meddig lesznek ezek jók?

Tapasztalataim alapján a pelenkás kor végéig ki fogjuk tudni használni a “féltetrákat”, ugyanis később remek turbózó betétek lesznek a féltetrákból.

Miért használjunk tetrapelust, ha vannak klassz betétek?

  • a pamut természetes anyag, nem irritálja még az érzékeny bőrű babák popsiját sem
  • a tetrapelusok olcsók – vagy lehet, hogy még rólad is maradt pár, így akár ingyen is rendelkezésre állnak
  • a tetra 90 fokon is mosható (szemben a legtöbb pelusbetéttel, amelyhez 60 fokot javasol a gyártó), így nem csak remekül tisztítható, de betegség, rota oltás vagy csak a nehezen tisztítható anyatejes kaki idején is jó megoldás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük