Varrjunk újszülött kelengyét! 1. rész – Mosható pelenka betétek

DIY Low impact life Mosipelus Újszülöttek pelenkázása

Aktuális nálunk az újszülött kelengye, készítem is lelkesen, így arra gondoltam, a kedvenc varrós dolgaimat megosztom veletek! Az első részben mosipelus betéteket készítünk.

A mosipelus betét készítés remek egydélutános projekt, ha megvannak az alapanyagok, így mindenkinek ajánlom, hogy bátran fogjon bele akkor is, ha már nincs sok idő a baba születéséig 🙂

Mire lesz szükséged:

 • Betétvarráshoz való anyagok (régi tetrapelusok, pamut frottír (törölköző anyag), flannel, kender, bambusz frottír, zorb, bambusz plüss)
 • Overlock gép
 • körvágó és vágó alátét
 • vagy illanófilc és szabó olló
 • szabásminta (ezt saját magunk készítjük, ld. a lentebbi leírást!)

A szabásminta elkészítése:

A pelusbetétek mérete márkánként eltérő, így sokat gondolkodtam, melyik méretet válasszam, végül a Milovia S-es betétet választottam az egyik méretnek (utólag ezt neveztem el 1-es méretnek), és készítettem egy kisebbet is (amelyre a 0-s méretként utaltam a jegyzeteimben).

Az 1-es méretű betéthez vágj függőlegesen félbe egy A/4-es lapot, majd az egyik felet hajtsd 4 részbe (függőlegesen és vízszintesen hajtva), és kerekítsd le a sarkait. Én egy kéznél lévő celluxszal jelöltem ki az ívet, de lehet szemmértékre is. Így egyetlen lépésben le tudod kerekíteni mind a négy sarkot és szimmetrikus lesz. Az ebből készülő betét körülbelül 28×10 cm-es lesz.

A 0-s méretű betéthez egy A/5-ös méretű lapból indultam ki, a magassága így pont jó, szélességre pedig egy 9,5 cm-es sávot vágtam le, majd a fentiekkel egyezően lekerekítettem a sarkait. Ebből egy körülbelül 9×21 cm-es betét lesz.

A betétek kiszabása:

Ha körvágóval dolgozol, nagyon egyszerű dolgod lesz: válaszd ki, milyen rétegeket szeretnél, és a szabásmintát közvetlenül a textilre helyezve vágd körbe. Érdemes előbb tervezni és anyagfajtánként vágni a rétegeket, hogy ne kelljen folyamatosan pakolászni a textileket. A vékonyabb anyagokból tudsz több rétegeget egyszerre vágni, a vastagabb, nyúlósabbakat én egyesével szabtam, mert fontos, hogy ne legyenek csálék a rétegek (különben az overlock nem fogja tudni összefogni őket.)

Ha szabó ollóval szabsz, akkor érdemes előbb felrajzolni illanófilccel a mintát, majd egyesével kivágni.

Milyen rétegeket érdemes kombinálni?

Az általad választott anyagfajtáktól függően szinte végtelenek a variációs lehetőségek. Felső rétegnek a bambusz plüss szuperpuha, a frottírok gyors nedvszívók. A flannelt nem ajánlom, mert bolyhos és csúnya lesz pár mosás után. A zorbot szeretem alulra vagy első generációs zorb esetében középre tenni (ezt máshogy nem is lehet), a kendert pedig mind felülre, mind közbenső rétegnek szívesen használom. A tetra nálam csak közbenső rétegként jelenik meg, elsősorban azért, mert ehhez a projekthez használt tetra pelusokat dolgoztam fel, amelyek már nem olyan szépek (alapból szürkülten vettem őket, de jó nedvszívók).

Az általam készített betétek:

1-es méret:

 • Zorb – pamut frottír – kender
 • zorb – bambusz plüss (elképesztően vékony!)
 • kender – pamut frottír – tetra – pamut frottír – kender (kétszer kellett overlockolni a széleit, annyira vastag)
 • bambusz plüss – bambusz frottír – tetra – bambusz frottír – kender (szintén 2x lockolva)

0-s méret:

 • bambusz plüss – bambusz frottír – zorb
 • bambusz plüss – kender – zorb
 • bambusz plüss – 3 réteg tetra – pamut frottír

Hogyan varrjuk a betéteket?

A betéteket a választott sorrendnek megfelelően állítsuk össze, mint egy szendvicset 🙂 Érdemes vagy gombostűvel, vagy műanyag kapcsokkal összefogni őket, hogy ne csússzanak szét.

A lockolást az egyik hosszú egyenes oldal harmadánál kezdjük, a sarkoknál óvatosan fordulunk. A 0-s méret trükkje, amitől szép lesz, hogy folyamatosan fordulunk. Amikor elérjük a kezdőpontot, szépen kivezetjük a gép alól a betétet. Végig érdemes arra figyelni, hogy a lock minden réteget, de lehetőleg az alsót és felsőt mindenképp elkapja.

A cérnaválasztásnál nálam a szokásos, fehér volt a befutó, de nagyon menőn tud kinézni ha szivárványos cérnát használunk, vagy ha ugyanannak a színnek 4 különböző árnyalatát fűzzük a gépbe.

Mosható kakifogó és turbózó réteg készítése:

Nálam a 0-s mérethez egy rétegű flannel betétek is készültek, amelyekkel egy pici pluszt tudok adni a betéthez, illetve ezeket nem sajnálom, ha nagyon foltosak lesznek. Polárból ugyanilyen módszerrel mosható kakifogó is készülhet, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy néhány baba bőre érzékeny, és a polártól kipirosodhat.

2 thoughts on “Varrjunk újszülött kelengyét! 1. rész – Mosható pelenka betétek

 1. Szia!
  Megpróbálkoznék a saját betét varrásával, de fogalmam sincs honnan szerezhetnék kender vagy bambusz anyagot, a zorbról nem is beszélve ???? Tudnál segíteni, hol tudnék ilyen anyagokat beszerezni? Köszönöm

  1. Szia!
   Én a csimotapelenka.hu-ról rendeltem, ott sokféle anyag van, még a nehezebben beszerezhetőek is, de elég rapszodikus a készletük. Illetve facebookon a Nita baby peluskészítőn keresztül is ehet ezt-azt szerezni, de a csimotapelenka.hu talán egyszerűbb forrás 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük