Gombás fertőzés kisbabáknál – mit tegyen a mosis anyuka?

Hasznos infók Mosipelus Pelustisztítás

Nagyon sokféle gyanús, piros folt megjelenhet egy kisbaba popsiján, vannak, amelyek maguktól elmúlnak és vannak, amelyek ott maradnak, terjednek, és egyre rosszabbnak tűnnek. Ebből az egyik legkellemetlenebb a gomba, amely nagyon makacs fertőzés – de szerencsére a megfelelő kezeléssel eltüntethető.

Hogy néz ki a gombás fertőzés?

Ha piros (nem feltétlenül égővörös, lehet, hogy csak rózsaszín!) foltot látsz a babán, vizsgáld meg alaposabban: a hámló szél gombára utalhat, főleg, ha a folt 24-48 óra alatt sem múlik el a szokásos popsikrémetek mellett. Elsősorban ott keresd, ahol összeérnek a bőrfelületek – popsinál, combhajlatban, hurkákban. Ha gombára gyanakszol, vidd el orvoshoz a kicsit, és ha biztos a diagnózis, kezdd el kezelni a fertőzést. Elsősorban a gyermekorvosod tanácsaira hallgass (ha megbízol benne), de ezek remélhetőleg összecsengenek majd azzal, amit az alábbiakban összegyűjtöttem.

Mi okozza a gombás fertőzést?

Több oka lehet a gomba megjelenésének, ezek közül a leggyakoribbak a meleg, az antibiotikum (vagy bármi, ami legyengíti a kicsi immunrendszerét) és bizonyos esetekben az eldobós pelus, amely kiváló “melegágya” a gombák szaporodásának! (Hiszen a gombák a nyirkos, langymeleg helyeket kedvelik, és egy pisis műanyag pelus tökéletes ennek megteremtésében.)

Megvan a diagnózis: ez gomba. Mi a teendő?

Legelőször is: a legfontosabb az ok megszüntetése, vagyis a baba kezelése. Az orvos minden bizonnyal ír fel valamilyen krémet (Canestent vagy gyógyszertári kevertet), ezt használd a recept előírásainak megfelelően. A gomba makacs dolog, nem érdemes házi szerekkel kísérletezni.

Ezt követően döntsd el, szeretnél-e eldobósra váltani, vagy marad a pici mosiban? Az eldobós pelust ugyan egyszerűbb csak kidobni használat után, ugyanakkor könnyebben befülled benne a baba bőre, és szó szerint igazi “melegágya” a gombák szaporodásának. Szóval legyen nyugodtan mosható pelenkában a baba, csak figyelj oda az alábbiakra:

  • mint minden krémezés esetén: használj kakifogót, amely megvédi a pelust,
  • cseréld akár a szokásosnál is gyakrabban a pelenkát, ne legyen sokáig pisiben a baba (én 1-2 óránkénti cserét javaslok kivételesen – ez csak átmeneti időszak, de gyorsabban múlik így a fertőzés),
  • ha tudsz, betét helyett használj tetrapelust, az 90 fokon is mosható (és most érdemes is magas hőmérsékleten tisztítani a pelenkákat, ld. később),
  • ha megoldható, legyen sokat pelus nélkül, “szellőztesd”, napoztasd a popsit is,
  • és ne kapjon a baba kefirt. Furán hangzik, de akárcsak a női fertőzések esetén, itt is ellenjavallt a kefir (a kefirgombák miatt) – viszont a joghurt segít a flóra visszaállításában, így azt szabad.

Hogyan kezeld a pelusokat?

Miután a babádért mindent megtettél, érdemes a pelusokra is figyelmet fordítanod. Ha mosiban jött ki a gomba, a pelusokat egyszer akkor is kezelned kell, ha rögtön eldobósra váltottál. A gombák alapvetően nem szeretik az ecetet, így szóba jöhet egy nagyon tömény ecetes öblítés, de egészen őszintén én ebben az esetben biztosra mennék, és valamilyen bolti fertőtlenítőszerrel kezelném a pelenkákat.

Mit adj a mosáshoz?

A könnyen elérhető fertőtlenítők közül például Sanytol fertőtlenítő mosószeradalékot tudsz használni – erről olvastam a legkevesebb rosszat (a dm sajátmárkás esetében sajnos láttam már pár nagyon-nagyon csúnya reakciót érzékenyebb bőrű babák esetében, így én ezt nem javasolnám, de ha nálatok egyébként van ilyen és nem okoz gondot, akkor ez is jó). Az adagolása a csomagolás szerinti.

Hány fokon és hogyan kell mosni?

A pelenkák által bírt legmagasabb hőfokot válaszd, de legalább 60 fokos programra tedd be őket, és a Sanytol miatt érdemes 1-2 extra öblítést is utána beiktatni, mert nagyon jellegzetes a szaga.

Amennyiben van a készletben, érdemes 90 fokon mosható tetrapelusra váltani (ideiglenesen), azt lehet a legeslegjobban fertőtleníteni.

“Azt hallottam, teafa olajjal és grapefruitmag cseppel is lehet fertőtleníteni… ez igaz?”

Ezek a szerek valóban rendelkeznek némi fertőtlenítő hatással, de az a néhány csepp, ami az öblítőtartályba kerül, nagyon kevés ahhoz, hogy bármit is érjen a gomba ellen. (Nagyjából egy üvegnyi grapefruitmag csepp már talán hatékony lenne, de annyit senki sem önt a mosógépbe.)

“Olvastam, hogy a nap is fertőtlenít!”

Valamennyit valóban, így jót tesz a pelusoknak, ha ki tudod tenni őket a napra, de ezt inkább kiegészítő kezelésként alkalmazd valamilyen más, mosógépes vagy áztatós fertőtlenítés mellé.

Mennyi idő alatt számíthatok javulásra? Meddig kell fertőtlenítgetni a pelusokat?

Néhány naptól akár pár hétig is elhúzódhat a fertőzés, attól függően, mennyire későn vetted észre, mennyire sikerült alaposan fertőtleníteni a pelusokat, stb. Miután a baba tünetmentes, még legalább 1-2 hétig tartsd a fertőtlenítő rutint, hogy biztosan ne térjen vissza a fertőzés.

1 thought on “Gombás fertőzés kisbabáknál – mit tegyen a mosis anyuka?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük