Hogyan állítom össze a saját újszülött készletünket?

Kiemelt Mosipelus Újszülöttek pelenkázása

Több bejegyzésemben írtam már róla és személyes tanácsadáskor is mindig szóba kerül, hogyan érdemes összeállítani egy újszülött készletet. Mivel mindenki más, így ilyenkor csak általános tanácsokat tudok adni arra vonatkozóan, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Ezért úgy gondoltam, az is hasznos lehet, ha egy konkrét példán – a sajátomon – keresztül mutatom be, hogyan épül fel egy konkrét újszülött készlet.

MILYEN KÜLSŐKET, PELUSOKAT VEGYEK?

Az első kérdés, amin elkezdtem gondolkodni, hogy milyen típusú pelusokkal is szeretném feltölteni az újszülött készletünket? A lányunkról maradt néhány kisméretű pelus, de korántsem annyi, amennyi egy teljes készletet kitesz, így szabadon tervezgethettem és úgy döntöttem, hogy leginkább a külsőket és a csónakosokat részesítem majd előnyben. Hogy miért? Egyrészt mert azok könnyen tisztíthatók, és valljuk be, hogy sem a meconiumos, sem az anyatejes babakaki nem olyasmi, amit szívesen súrol az ember. Másrészt pedig nyár lesz, így kihasználhatom, hogy minden pikk-pakk megszárad majd, így kisebb készlettel is elleszek. Egy Thirsties újszülött AIO, egy Totsbots újszülött pelus és egy Itti bitti is lesz a készletben, de túlnyomórészt külsőkkel és csónakosokkal terveztem eddig.

MELYIK MÁRKÁT VÁLASSZAM?

Ez az a kérdés, amire sem a vásárlóknak, sem magamnak nem tudok olyan választ adni, amivel teljesen biztosra lehet menni – leginkább azért, mert amíg meg nem születik a baba, nem lehet tudni, milyen alkatú lesz, a súlyát is csak körülbelül tudják megbecsülni és ráadásul már az első hetekben nagyon sokat fog alakulni. Éppen ezért magunknál is azt a “szabályt” tartom be, hogy nagyon vegyes készlettel készülök, így biztosan lesz annyi pelus, ami fazonja a picinek. Mivel nekünk már van egy nagyobb lányunk, ezért arra számítok, hogy a pici is hasonló paraméterekkel fog születni, talán picit nagyobb lesz – de ez is csak találgatás.

Az alábbi márkákat szemeltem ki eddig:

 • Milovia újszülött külső – mert ez akár fél éves koráig, vagy ha vékony, akár tovább is is jó lesz és ismert márka (a lányunkkal nagyon szeretjük)
 • Thirsties külső (1-es méret, 3-8 kg) – mert ez egy picit nagyobb újszülöttkülső, így jó lesz átmeneti pelusnak arra az időre, amikor már kinövi  a pici méretes pelusokat
 • Bambino Mio 1-es méretű külső – ez maradt az első kisbabás készletünkből és nagyon sokáig tudtuk használni (9 kg-ig jó hivatalosan, de én még 10-11 kg-osan is rá tudtam adni a babára)
 • Charlie Banana XS-es zsebes – mert ici-pici és imádtam belőle az egyméretest, olyan ici-pici csomag!
 • g diapers – S-es és újszülött: ebből maradt is Vikiről, használtan is veszek, főleg azért, mert ezek szerintem nagyon-nagyon picikék, és én nagyon picike babára számítok, így ezeket talán főleg az első időkben tudjuk kihasználni
 • re-pelus – mert használtan találtam egy nagyon aranyosat
 • Puppee S-es – mert maradt az első újszülött készletünkből
 • Totsbots Teenyfit star – mert szeretném kipróbálni, és a naggyal volt időszak, amikor kedvencvolt a Tots

Talán a készletbe kerül még:

 • Hamac S-es – mert a nagyobb méret már bizonyított 🙂
 • Petit Lulu külső
 • Blueberry külső
 • és néhány Aliexpress külső, mert bele kell férnem az anyagi keretekbe

Ahogy látható, elég vegyes lesz a készlet, és nem is kifejezetten nagy, de leginkább azért tartom viszonylag minimalistán a szettet, mert amint kiderül, mi passzol a legjobban, az első hetekben be tudok még szerezni több pelust – az eladással bajlódni viszont nem lenne időm.

MILYEN NEDVSZÍVÓ RÉTEG LESZ A LEGJOBB?

Miután a külsőket nagyjából kitaláltam, elkezdtem gondolkodni azon, milyen betétekkel lennének ezek a legideálisabbak? Mivel még az újszülött/kis méretű betétek méretei közt is elég nagy az eltérés, így itt is inkább periódusokban gondolkodtam (nagyon pici korban, néhány hetesen, fél évesen mi lesz jó?) Mivel ebből több maradt a kislányunkról, így itt kevesebb lesz a beruházás, de azért így is gondos tervezést igényelt, végül ezekre a megoldásokra esett a választásom:

 • S-es milovia betétek – ebből sok maradt az első babánkról, mivel minden zsebes pelusunkhoz is járt egy és vettem is
 • Miloboo – ezt a természetes anyag (bambusz-pamut) miatt választottam, és mert jól idomul az apróságokhoz
 • Thirsties 1-es prefold – ezt később tudjuk majd kihasználni, illetve akár éjszakára vagy nagyobb utakhoz. Arányaiban nagyobb csomag lesz mint mondjuk egy S-es Milovia betét, azonban a nedvszívása verhetetlen
 • Thirsties 1-es kenderes betét – ez a lányunkkal lett kedvenc, a nedvszívása kiváló, bár ez is viszonylag nagy betét egy pár napos újszülötthoz képest – meglátjuk, mikortól lesz megfelelő méretű
 • Bambino Mio 1-es prefold – mert remek nedvszívó és klasszul tisztítható, ráadásul kaptam belőle használtan csodás állapotúakat
 • Fél tetra – sk készítve – mivel rengeteg tetrapelusunk van, így még többet fogok elfelezni, mert egy egész tetra egy újszülöttre nagyon nagy, egy fél viszont pont a megfelelő méret, ráadásul akár 90 fokon is mosható.
 • zorbos betét – sk készítve – nemrég érkezett meg a mamabetétekhez is használható zorb anyagom, így ebből az S-es Miloviához hasonló betétek készülnek majd pamuttal-frottírral-bambusszal kombinálva
 • bambusz betét – a Miloboohoz hasonló, kis hajtogatós betéteket varrok majd, mert később remek turbózók is lehetnek belőle
 • frottír betét – szintén az S-es Milovia mintájára varrok majd néhány vékonyabb frottír betétet, ugyanis ha a pici is sokat és gyorsan pisil majd, kell egy vékony de gyors nedvszívó, ami megakadályozza, hogy kifolyjon a pisi
 • IKEA Krama arctörlők – ha nem lenne időm megvarrni a frottír betéteket 🙂

HÁNY PELUSUNK LESZ?

Nem számoltam még össze, de első körben akkora készletet szeretnék külsőkből, hogy napi-kétnapi mosással tudjon működni a rendszer. Az elején akár 10 peluscsere is lehet egy nap, ha beindul a pici emésztése, a külsők és a csónakosok viszont gyorsan száradnak – így nagyjából 15 vízzáró réteget tervezek (ahol csónakos pelusok esetén 2 csónak 2 vízzárónak számít), és körülbelül 20-25 belevalót. Mivel a nedvszívóknál kevésbé fontos a testalkat, így bátrabban merek készletezni, míg a külsők esetében inkább kivárok, és a tapasztalatok alapján építem fel a végleges készletet.

HONNAN SZEREZZÜK BE A PELUSOKAT?

Egy újszülött készletet teljesen újonnan megvenni nagyon komoly kiadás, így én is inkább arra szavaztam, hogy részben újonnan, részben használtan szerzem be a pelusokat. Ennek érdekében figyelem a mosható pelusos Facebook csoportok újszülött mappáit és próbálok lecsapni a jó ajánlatokra. Újszülött pelenkákat egyébként is érdemes használtan venni, hiszen általában legtovább fél évig használják őket, így szinte újakat is lehet kapni, használt áron.

HOGYAN FÉR EZ BELE ANYAGILAG?

Még használt pelusokkal együtt is kiadást jelent ez a készlet, így megpróbálok minden létező kedvezményt igénybe venni az új pelusok esetében. Amellett, hogy figyelem az akciókat, már az első babánkkal is önsegélyező pénztári tagok voltunk (ami nagyon hasonló az egészségpénztárhoz). Így gyakorlatilag minden pelenkás (és igazából kisbabás) vásárláson 20% kedvezménnyel számolhatok, ami elég komoly összeg ennyi pelusnál (hogy a szintén elszámolható gyógyszertári, orvosi és egyéb kiadásokat ne is említsem). Erről a kérdésről írtam már egy külön blogbejegyzést korábban, ezt itt elolvashatjátok.

Amint összeáll majd a készlet, megmutatom majd a Bolyhoska klubban (ha nektek már összeállt a készlet, mutassátok meg: szeretünk gyönyörködni a pelusokban 🙂 ) és ha lesz időm, írok még arról is a blogon, hogyan készülnek a saját készítésű pelusbetéteink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük