Eldobható pelenkabetétek {teszt}

Flip gDiaper Hamac Kipróbáltuk! Mosipelus Pelus tesztek

A mosható pelenkás nyaralásról szóló cikkben megemlítettem az eldobható pelenkabetéteket. Mi már többet is kipróbáltunk – most bemutatom őket!

A nyaralás alapvetően a pihenésről szól, radásul saját és családunk érdekében érdemes minimalizálni a plusz idegeskedést. Éppen ezért sokan bár visznek magukkal mosható pelenkákat, ha tudják, hogy nincs mosógép a szálláson, betesznek egy csomag eldobható betétet is. Ez akkor is praktikus megoldás, ha repülővel utazunk, így nem kell a hosszú út során még a használt pelusoknak is helyet szorítani a kézipoggyászban – elég, ha csak a külsőket bedobjuk egy könnyű, lapos peluszsákba. Mi az alábbi márkákból teszteltünk már néhányat, hogy megkönnyítsük számotokra a választást.

Hamac eldobható betét

Ha szeretnéd ugyanazt az élményt mint a mosis betétekkel, és tényleg csak a használt betétek mosását-tárolását szeretnéd a nyaralás alatt kiiktatni, a Hamac eldobható betéteiből mindenképp legyen nálad egy csomag. Mivel eredetileg csónakos pelenkához tervezték, keskeny, könnyű, és minden külsőbe szépen illeszkedik. Zsebes pelus esetében a zsebbe vagy a zseb fölé téve is használható. Ahogy általában az eldobható betéteket, ezt is egy picit gyakrabban kell cserélni mint a sima mosható betéteket.

Tipp: ha hosszú útra mentek, köztes megoldásként az eldobható betétt egészítsd ki egy Milobooval! A vékony, picike betét órákra bomba biztos pelenkát fog adni, kis csomaggal, és a szállásra érve elég a külsőkkel együtt gyorsan kimosnod, és pár óra múlva már száraz is!

A Hamac betétei 100% cellulózból készültek, nem tartalmaznak semmilyen nedvszívó zselét és fehérítették őket klórral, valamint biológiai úton lebomlanak. Ez a betét talán a legkörnyezetbarátabb választás a mosható pelenkabetétek után!

Méretezését tekintve 2 méretben készül:
1-es méret: az újszülött pelusokba és a legkisebbre állított egyméretesekbe
2-es méret: a középső állásba patentolt vagy teljesen kinyitott egyméretesekbe, 2-es méretű pelusokba és minden M-esnél nagyobb pelusba

A csomagolás 20 db betétet tartalmaz, ez kifejezetten hasznos lehet akkor, ha csak rövidebb, átmeneti időszakban szeretnénk eldobható betétet használni – a nagyobb kiszerelésekkel ellentétben így nem marad meg annyi felesleges, el nem használt betét.

G diaper eldobható betét

legnépszerűbb és az egyik legmegbízhatóbb eldobható betét márka, erre is igaz, hogy gyakorlatilag egy az egyben ugyanúgy használható, mint a megszokott mosis betétek. A nedvszívása kiváló, a méretei kellemesen illeszkednek minden külsőbe. Zsebes pelenkával a zseb tetejére téve is használható.

Külön kiemelném, hogy ezek a betétek komposztálhatóak és lehúzhatók a WC-n, így nem kell megfelelő kukát keresve magunkkal hurcolni őket.

A gDiaper eldobható betétek cellulózból, farostból és egy “szuper nedvszívó” anyagból, nátrium poliakrilátból (SAP) készülnek, amely egy nem mérgező polimer anyag. A betétek klór-, latex-, parfüm- és színezékmentesek.

Méretezését tekintve 2 méretben készül:
N (Newborn)-S: 2-7 kg-ig
M-L-XL: 5-15 kg fölöttig

A két kisebb méretet tartalmazó csomag 40 db-os kiszerelésben, míg a nagyobb méretek 32 db-os kiszerelésben vásárolhatóak meg.

Flip eldobható betét

A gDiaper eldobható betétjéhez képest keskenyebb (szűkebb terpeszű), azonban némileg hosszabb fazon, ami hosszú babáknál és kisfiúknál még hasznos is lehet (utóbbiaknál az elejét vissza lehet hajtani, hogy ahol kell, többet tudjon szívni). Hátránya, hogy utazáskor valószínűleg mindenképp a szemétbe kell dobni, nem dobható a WC-be, azonban ha van rá mód, a csak pisis pelenkabetét komposztálható.

Méretezését tekintve egyméretes, így minden pelenkába egy hajtással beigazítható. Kellően vékony ahhoz, hogy ne képezzen még visszahajtva sem kényelmetlenül nagy csomagot.

A Flip betétek színezék- és parfümmentesek, és ökotex minősítéssel rendelkeznek. Összetételük: 9 gramm bambusz viszkóz, 20 gramm farost, 2,5 gramm a már említett nátrium poliakrilátból és 1 gramm keményítő alapú ragasztó.

Egy csomag 18 darab egyméretes betétet tartalmaz. A nedvszívó betét mérete: 38cm x 11cm

Charlie Banana eldobható betét

Az egy méretben kapható32 db-os kiszerelésű Charlie Banana betét a gDiapernél valamivel merevebb, picit kevésbé puha, némileg keskenyebb típus, amely használat után kizárólag a kukába dobható.

Nedvszívása megfelelő, de nem kiemelkedő, a Fliphez hasonlítható.

A betétek klór-, színezék- és parfümmentesek, hipoallergének. A belsejük biológiai úton lebomló farostot tartalmaz, és a többi betétnél megismert nátrium poliakrilátot.

Cosmea Pelzy protect

Bár könnyen elérhető, a Müllerben kapható, az eddig olvasott visszajelzése

k alapján ez nem a legjobb választás. Nagyon könnyen összegyűrődik, és alig van nedvszívó képessége, így legfeljebb nagyon-nagyon átmeneti megoldásnak jó, ha az ember fél-egy órán belül ki tudja cserélni a pelenkát (a keveset mozgó babán…). Sok helyen olvastam, hogy még a popsi is ki tud pirosodni tőle, ami az utolsó dolog, amivel egy nyaraláson foglalkozni szeretne az ember. Ráadásul amikor utánanéztem, német nyelvű fórumokon ezt leginkább felnőtt inkontinencia betétként tárgyalták – szóval a pelenkabetét elnevezés ellenére ez nem igazán az, aminek látszik.

A hazánkban is népszerű pelenka márkák közül a Grovia is gyárt eldobható betétet, azonban ilyet jelenleg nem találtam egyetlen itthoni forgalmazónál sem.

Érdemes tudni, hogy ugyan az első négy betét egy-egy nagy gyártóhoz tartozik, azonban bármilyen pelenka külsőbe, vagy zsebes pelenkába (akár a zsebre téve) használhatóak, nem csak a “hozzájuk passzoló márkával”. Éjszakai alváshoz is használhatóak, tehetünk belőlük szükség esetén kettőt, illetve turbózó rétegként betétre, prefoldra, vagy tetrával kombinálva is használhatóak.

Azt se feledjétek, hogy nem muszáj kizárólagos megoldásokban gondolkodni a nyaraláson. Ha a helyzet úgy hozza, léteznek öko eldobható pelenkák, illetve az eldobható betéteket nyugodtan használjátok lelkiismeretfurdalás nélkül felváltva a szokásos mosipelusokkal, ahogy számotokra a legmegfelelőbben megoldható  a nyaralás.

A cikk egy korábbi írásom alapján született.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük